Mjau

Mačke su neurotični kućni ljubimci

Lifestyle / Flash | 02. 11. 2015. u 14:46 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slatka mačka koja vam prede u krilu vjerojatno je neurotični 'control freak', tvrde znanstvenici koje prenosi list Independent.

Stručnjaci sa sveučilišta u Edinburghu tvrde da domaće mačke imaju istu neurotičnu crtu osobnosti kao lavovi i ostale velike mačke u divljni. Oni su proučavali osobnosti stotinjak domaćih mačaka u dvama utočištima za životinje i uspoređivali njihovo ponašanje s afričkim lavovima, snježnim i oblačastim leopardima i škotskim divljim mačkama iz zoološkog vrta u Bronxu. Osobnost je "zapanjujuće slična" među svim mačkama, ustvrdili su.

Domaće mačke i lavovi imali su neurotične crte, odnosno velik strah od ljudi, sumnjičavost i nesigurnost, ali i dominaciju i naglost. Komentirajući studiju, američki forenzični psiholog Max Watchel, koji nije bio uključen u studiju, rekao je BBC-ju da su mačke "mali agresivni predatori, tjeskobni i nesigurni, koji žele biti šefovi u kući".

Voditeljica edinburške studije Marieke Gartner dodaje da ipak postoji granica u agresiji domaćih mačaka, piše Hina.

Affectionate cat demands petting :) Who can resist??Sent in by Mia Rogers.

Posted by Meetville on 31. listopad 2015

"Sugerirati da vas vaša mačka zapravo želi ubiti bilo bi ipak pretjerano", rekla je.

"Mačke vas ne žele zaskočiti, ali ljudi često ne znaju kako bi s njima i bivaju začuđeni njihovim ponašanjem". Rezultati do kojih je Gartner došla možda bi bili ponešto drugačiji da je velike mačke proučavala u divljini umjesto u zoološkom vrtu, a one male u domaćinstvu umjesto u skloništu.

Neurotične crte osobnosti koje je otkrio njezin tim možda su rezultat njihova života u umjetnom, zatvorenom okolišu, napominje Independent.

Kopirati
Drag cursor here to close