Pozdrav lovu

Lovci dolaze na svoje: Ulazimo u novu sezonu lova!

Otvaranje sezone, odnosno sam prvi dan, lovci više koriste za druženje, pripremanje i konzumaciju tradicionalnih lovačkih jela, a nešto manje za lov.
Lifestyle / Flash | 14. 10. 2019. u 12:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U nedjelju 13. listopada započela je sezona lova na području Širokog Brijega, dok je tjedan prije, 6. listopada, sezona lova otvorena za područje općine Posušje na kojem djeluju tri lovačka društva kao i za područje Hercegbosanske županije, Srednjo-bosanske županije i Zeničko-dobojske županije'', rekao je to za Bljesak.info Zoran Bakula, predsjednik županijskog vijeća za lovstvo ŽZH.

Otvaranje sezone, odnosno sam prvi dan, lovci više koriste za druženje, pripremanje i konuzmaciju tradicionalnih lovačkih jela, a nešto manje za lov.

''Prvi dan lova lovci se skupe, dolaze nam gosti i iz daljih lovačkih društava, u kojima sezona još nije počela, te se priprema tradicionalni zajednički lovački ručak. To je više kao druženje, uz ugodnu šetnju i upoznavanje. Ne bude velikog lova tada. To vrijeme koristimo i za puštanje pasa, koji su preko godine mirovali'', objašnjava lovac Bakula.

Foto: Privatna arhiva / Tradicionalna druženja za prvi dan

Njihovo društvo, uz još njih 43 djeluju pod lovačkim savezom Herceg Bosne koje okuplja i pet pridruženih članica kao što su seljački klubovi, šume Herceg Bosne, Mostarske šume te dva parka prirode.

Kada govorimo o  području HNŽ, izuzev općine Prozor-Rame, oni s lovom kreću nešto kasnije.

''Južni dijelovi, Neum, Čapljina, Mostar…koji su niža visinska zona, sezonu lova otvaraju u sljedeću nedjelju 20. listopada'', pojašnjava Bakula za Bljesak.info.

Foto: Privatna arhiva / Sezona lova nekima je već krenula

Posebna pažnja se pridaje i na upozorenja izletnicima, planinarima, biciklistima i ostalima ljubiteljima prirode da svoje aktivnosti prilagode lovačkom kalendaru, te da budu na oprezu.

''Diljem lovačkih ruta postavljene su table na ulazu u lovišta dok je lov u tijeku. Da bi izbjegli nepoželjne situacije, držite se javnih cesta i puteva u danima kada su lovci aktivni'', poručili su lovci.

Inače, lov traje svaku nedjelju i državnim praznicima do posljednje nedjelje u veljači 2020. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close