LD Vepar

Lovačka kuća na Makljenu - skrovita oaza mira

Lifestyle / Flash | 25. 07. 2017. u 13:25 Z. Stojanović

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lovačko društvo „Vepar“ Prozor-Rama osnovano je 1946. godine. U neprekidnom sedamdesetogodišnjem radu kroz društvo su prošli brojni lovci. Danas je u Lovačkom društvu 370 članova koji djeluju kroz 8 sekcija.

Svaka sekcija ima barem po jednu lovačku kuću tako da ih lovci na području općine Prozor-Rama imaju dvanaest te više nadstrešnica.

Prema riječima predsjednika Ive Zane lovačko društvo kao svoje osnovne ciljeve ima uzgoj, zaštitu i korištenje divljači. U društvu su zadovoljni odnosom lovaca prema divljači i nadaju se da će biti još bolji.

O lovu kao zanimljivom i zdravom hobiju, odnosno sportu, svjedoče upravo brojne lovačke kuće gdje se lovci okupljanju za vrijeme lova, ali i drugim prigodama. One su postale polazište za svaku aktivnost i mjesto odmora i opuštanja mimo lova.

Svaka lovačka sekcija ponosna je na svoju kuću, jer su ih izgradili najviše vlastitim sredstvima i rukama. Tako i sekcija Prozor s pravom ističe svoju lovačku kuću na Makljenu.

Njihova kuća smještena je na Makljenu na nadmorskoj visini od 1100 metara. Smještena je na takvoj lokaciji da je dovoljno blizu magistralne ceste M 16-2 (Prozor-Gornji Vakuf-Uskoplje) te je vrlo lako stići do nje, a udaljena je toliko da ima potpuni mir i skrovitost. Pored kuće prolazi i biciklistička staza koja kojom se stiže do Draševa, a odatle na Ramsko jezero. Uz biciklističku stazu nedaleko su i planinarske staze Makljena i one koje vode prema Raduši.

Kuća  nije još u potpunosti završena, ali ono što je do sada urađeno pruža velike mogućnosti za boravak lovaca, planinara ili svih onih koji žele uživati u okruženju Makljenove čari.

Kuća je u unutrašnjem dijelu opremljena svime što je potrebno; kamin, stolovi i stolice.  Osim tog boravišnog prostora kuća ima velike smještajne kapacitete. Ambijent kuće je baš onako kako ide, pravi domaćinski.

Sekcija Prozor ima 90 članova i veoma je aktivana što potvrđuje i ova njihova lijepo uređena kuća. Gradnja kuće je započela prije nekoliko godina i malo pomalo skoro je u potpunosti završena. Predsjednik sekcije Prozor Romeo dolić kaže da se gradilo uglavnom vlastitim sredstvima, odnosno sredstvima lovaca, potporom samog društva „Vepar“, prilozima drugih sekcija, jer se lovci neprestano potpomažu. Svoj veliki doprinos dala je i općina Prozor-Rama te druge institucije i pojedinci.

Ova sekcija svoju kuću koristi prema svojoj osnovnoj namjeni za potrebe lovaca, ali može poslužiti i za planinare te druge koji žele u ovom prekrasnom ambijentu potražiti mir ili prijateljsku zabavu. Sekcija je otvorena za suradnju s tim da svi koji su zainteresirani za korištenje kuće trebaju se javiti predsjedniku sekcije Romeu Doliću ili predsjedniku odbora za gradnju Marku Dediću Megiju. Njih dvojica su u ime sekcije zaduženi za brigu o kući.

Kopirati
Drag cursor here to close