Četvrti put

Ljubuški: Ponovno ulovljena čovječja ribica

Kako je pojasnio Krešo Vujević, tamošnji mještanin i pronalazač ove male životinjice koja obitava u vodama krškog podzemlja od Hercegovine do Italije, prvi primjerak je ulovljen prije 12 godina, drugi prije 8 i treći prije dvije godine.
Lifestyle / Flash | 25. 08. 2018. u 14:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na srednjem toku rijeke Vrioštice, u mjestu Humac, ponovno je ulovljena čovječja ribica. Riječ je o primjerku nešto dužem od desetak centimetara, i to vjerojatno potomku prethodno uhvaćenih čovječjih ribica.

Kako  je pojasnio Krešo Vujević, tamošnji mještanin i pronalazač ove male životinjice koja obitava u vodama krškog podzemlja od Hercegovine do Italije, prvi primjerak je ulovljen prije 12 godina, drugi prije 8 i treći prije dvije godine. Sva tri primjerka, kao i posljednji, su vraćena na isto mjesto ispod mosta na brzaku rijeke, piše Dnevni list.

''Odlučio sam napraviti dva kratka eksperimenta s ovom, malo istraženom, endemskom vrstom. Prvi sam pokus zabilježio kratkim videom, a on svjedoči da se ova vrsta dobro snalazi izvan vode, kreće se po vlažnoj travi i svaki put pronalazi pravac prema vodi. Međutim, kad sam izvodio drugi pokus, sav sam protrnuo! Mislim da sam nakon njega ispravno zaključio zašto ova vrsta nosi riječ u imenu „čovječja“.

Naime, kad sam navlažio vodom svoju ruku i ovu životinjicu položio na nju, ona se ispružila i doslovno se priljubila uz moju kožu. Laganim dodirivanjem prstom po tijelu čovječje ribice, osjetio sam impuls svog dodira koji ova životinjica prenosi kroz svoje tijelo na moju kožu'', ispričao je Vujević za Dnevni list kako je izgledao njegov susret s čovječjom ribicom.

Prisjetio se i priče o pronalasku drugog primjerka ovog vodozemca, kojeg je ulovio pokojni Anđelko Šimović – Đeka. Ubrzo nakon pronalaska uslijedio je poziv iz obližnje škole, budući da su učenici silno željeli vidjeti i dodirnuti čovječju ribicu.

''Djeca su bila oduševljena, a jedna djevojčica je čak počela plakati jer nije uspjela dotaknuti  ribicu. Nakon što se Anđelko vratio u školu, djevojčica je dobila dopuštenje da ribicu kratko drži na dlanu, a onda njenoj sreći nije bilo kraja. O tom radosnom trenutku Anđelko je uvijek pričao'', kazao je Vujević.

Za ovaj primjerak, kako je dodao, neki su davali i pozamašne svote novca, no Anđelko to nipošto nije htio prihvatiti.

''Povjerio mi je ovu priču i dao mi čast da, kao svjedok, ribicu vratim u rijeku. A za uspomenu je ostalo nekoliko fotograja kojih se uvijek rado prisjećam'', zaključio je Vujević.

Kopirati
Drag cursor here to close