Formula za uspjeh

Ljubav je recept za najljepše dvorište u Mostaru

Damjanki nagrade nisu važne, jer kako kaže 'radi ovo za svoju dušu, ne za druge niti za grad', te potvrđuje onu tezu kako s cvijećem treba razgovarati, pjevati mu, kako bi raslo.
Lifestyle / Flash | 02. 07. 2018. u 13:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ovo može raditi samo onaj tko voli cvijeće. Ja ujutro ustanem i sa svakim cvijetom popričam, okom ga pogledam. Cvijeće je živo biće i ono zaista hoće ljubav'', govori nam na ulazu u svoj vrt Damjanka Marić, umirovljenica iz Mostara čiji je vrt proglašen najljepšim u kategoriji najuređenijeg dvorišta / okućnice.

Foto: Bljesak.info / Vlasnica Damjanka Marić

Damjanku je na natječaj, koji sad već tradicionalno raspisuje Grad Mostar, nakon dugog nagovaranja, prijavila kćerka. Njoj to nije bilo važno, jer kako kaže 'radi ovo za svoju dušu, ne za druge niti za grad', te potvrđuje onu tezu kako s cvijećem treba razgovarati, pjevati mu, kako bi uzvratilo ljubav.

Foto: Bljesak.info / Omiljeni materijali koje koristi za izradu skulptura su drvo i kamen

Bez ljubavi ne ide

''Radimo ovo već dugi niz godina i to je zaista velika ljubav, drugačije ne bi moglo. Imam par cvjetova koje sam posadila tek tako, nije da ih volim, i zbilja oni mi neće ni rasti, to se osjeti. U mirovini sam i dosta vremena uložim na rad u vrtu, dnevno oko dva sata. Uglavnom radim sama, obitelj se divi, imam njihovu podršku, ali to ostaje na riječima'', objašnjava Damjanka.

Foto: Bljesak.info / Pas čuvar Pepe :)

Vrt se prostire na stotinjak kvadrata, u mostarskom naselju Smrčenjaci, a vlasnici je najdraži onaj kutak, kako nam govori, gdje su smještene skulpture životinja napravljene od grmova. Omiljeni materijali koje koristi su drvo i kamen, i trudi se da sve što joj 'naleti pod ruku' ne baci, nego kreativno iskoristi.

Foto: Bljesak.info / Vlasnica je najponosnija na skulpture u obliku životinja napravljene od grmova

Foto: Bljesak.info / Kravica napravljena od saksija

''Moj jutarnji ritual jeste kavica u vrtu kad i dolaze brojne ideje i kad si zadajem zadatke za taj dan. Dobijem ideju za nešto i to uradim. Vrlo jednostavno. Ne čitam nikakve priručnike niti knjige o vrtu i dekoracijama, sve ovo što vidite plod je moje mašte i rezultat rada mojih ruku. Radim skulpture od stijena, od pužića, od svega što mi se u tom trenutku učini zanimljivim'', govori ponosna vlasnica vrta pokazujući nam bicikl koji je iz svog rodnog Metkovića donijela u vrt, te ga ukrasila brojnim lončanicama.

Foto: Bljesak.info / Bicikl iz rodnog Metkovića

Ljekovita Aloea

Uz zimzeleno bilje i grmove, vrt je ispunjen i velikim brojem voćki, maslinama ali i kaktusima koji se na zanimljive načine prostiru vrtom. Poseban kutak vrta zaslužuje i ljekovita biljka Aloe arbores.

Foto: Bljesak.info / Ljekovita Aloe vera

''Ovo je biljka koja je dobra za imunitet ali i za ljude koji boluju od karcinoma. Dosta ju je teško uzgojiti, a što je starija, to je ljekovitija. Postoje razni načini pripreme, a ja mogu posvjedočiti na svom primjeru njezinu učinkovitost'', govori nam bivša uposlenica Razvitka, trgovkinja koju je na mirovinu nažalost 'natjerao' invaliditet, i dodaje kako sadnice ljekovite Aloe rado dijeli sa svima onima koji su u potrebi.

Foto: Bljesak.info / Kamena skulptura s Planinice

Iznos od 200 KM, koliko je osvojila uz titulu najljepšeg dvorišta, uložila je a gdje drugdje nego u vrt,a za neka buduća natjecanja, stidljivo nam otkriva, nema previše interesa.

Foto: Bljesak.info / Jedan od zanimljivih detalja iz vrta
Kopirati
Drag cursor here to close