Ljetni kamp za djecu u parku prirode Blidinje

Lifestyle / Flash | 15. 05. 2017. u 11:21 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ljetni kamp Zelenkapica , već petu godinu zaredom, organizira aktivno ljetovanje za djecu u dobi od 8 do 14 godina. I ove godine Kamp se održava u Parku prirode Blidinje, u predivnoj dolini Masna Luka, okruženoj planinskim vrhovima Čvrsnice i Vrana.

Već pet godina Zelenkapica pokazuje kako učenje ne mora biti dosadno i naporno, a sve to uz igru i zabavu. Djeca se brzo prilagode te osjete i dožive kako je igranje u prirodi ljepše od onog na laptopu i kako internet ne može zamjeniti prava prijateljstva koja se steknu na kampu. Cilj je učiti djecu važnosti očuvanja prirode, te povratku iskonskim vrijednostima bez TV-a i mobitela, barem u vrijeme ljetnih praznika, navedeno je u priopćenju Zelenkapice.

U sklopu aktivnog odmora je i mala škola engleskog jezika. Komunikaciju potičemo mnoštvom raznolikih aktivnosti, kao što su kvizovi i igre na engleskom jeziku, koje su dinamične, kreativne i zabavne.

Inovativnom i zabavnom učenju pridonio je ogroman angažman voditelja kampa prof. engleskog jezika Vladimira Mikulića - Vave koji je uložio maksimalnu energiju u ovaj projekt. Organizirao je radionicu za avanturiste ”Indiana Jones” , za koju je sam izradio lukove i strijele. U sklopu radionice je i streličarstvo, ribarenje na Blidinjskom jezeru te potraga za skrivenim blagom. On uči djecu engleski jezik na sebi svojstven i zanimljiv način uz koji je izveo mnoge generacije u školama i na tečajevima. Zajedno s ostalim voditeljima pokušava djeci pokazati čarobni svijet odrastanja uz jednostavne i zaboravljene igre:,sportske discipline, večeri uz gitaru i logorsku vatru, te čar promatranja zvijezda s mjesta gdje su one tako blizu.

Uz malu školu engleskog jezika, imamo i malu školu o prirodi i znanosti. Mladi znanstvenici pokušavaju djeci približiti znanost putem zanimljivih radionica i pokusa. Ovi ljudi, entuzijasti prije svega, trude se naučiti djecu kako se cijeni prijateljstvo i tolerancija, te kako je bitno čuvati okoliš u kojem živimo.

Tu je i mala škola jahanja, s konjima koji inače služe za terapeutsko jahanje.

Etno radionica, art radionica, pravljenje čvorova i Morseova abeceda, tečaj prve pomoći, tečaj animacije samo su dio programa koji čeka polaznike ovog kampa.

Uz standardni svakodnevni program ”učenje + zabava”, u programu su dva izleta: obilazak stećaka koji su na listi svjetske baštine UNESCO-a, posjet groba Dive Grabovčeve, šetnja kroz dolinu do franjevačkog samostana i odlazak na nedjeljnu misu, te izlet i ribarenje na Blidinjskom jezeru. Svake godine GSS Široki Brijeg održi malu vježbu u kampu gdje se djeca spuštaju po takozvanoj tirolskoj prečnici.

Prošlih godina je kroz ovaj Ljetni kamp prošla šarolika skupina djece, uglavnom iz Hercegovine, te iz Dubrovnika, Splita, Zadra i Zagreba. Bilo je tu i djece iz Njemačke, Italije, Francuske i Švicarske. Nastala su velika prijateljstva,a i neke male simpatije.

Udruga „Zelenkapica“ i njeni prijatelji prevenstveno rade na promoviranju ljepota parka prirode Blidinje, koje su ostale netaknute, daleko od potrošačkog svijeta. Osim predivnog krajolika, čistog zraka, šumskih jagoda i malina na svakom koraku, prednost ove lokacije je njena nadmorska visina koja je svima godi u vrijeme sparina i vrućina.

Uz stalnog voditelja prof. Vladimira Mikulića, stručnom timu se pridružuju, ovisno o turnusu, i mladi znanstvenici, diplomirani fizioterapeut, prof. tjelesne kulture, profesorica hrvatskog jezika, magistra eksperimentalne biologije, studenti farmacije i arhitekture, volonteri.

”Prije 5 godine to je bio eksperimentalni program, s malim brojem djece, a danas je prerastao u prepoznatljiv ljetni kamp. Sve je počelo kao mala škola engleskog jezika, a već na terenu smo dodali školu snalaženja u prirodi, ekologiju. Uklopili smo zdravu hranu u svoj program, svijest o očuvanju prirode. Malo po malo nastala je Udruga Zelenkapica, navode u priopćenju.

Već tri godine imamo dva ljetna termina te angažiramo nove ljude. Projekt je vrlo zahtjevan, naš radni dan traje cijela 24 sata ali zato to i je posao samo za entuzijaste”, kaže profesor Mikulić.

Svake godine dodajemo nešto novo u već opširni program. Prošle godine je to bila dramska radionica, osmišljena u svrhu razvoja komunikacijskih vještina i samopouzdanja. Prošlogodišnja tematika je bila parodija na predstavu Hamlet, u kojoj su sva djeca rado sudjelovala. Gluma im pomaže otkloniti sramežljivost i povučenost te imaju priliku proširiti svoj vokabular i poboljšati izražavanje. Razvijaju svoju kreativnost spontano i zabavano, osobito na skečevima i predstavama koje pripremaju za večernje zabave.

Ove godine imamo naglasak na etno radionici, prvenstveno na etno baštini.

Zbog velikog zanimanja Ljetni kamp se održava u dva termina. Prvi termin je u srpnju, a drugi u kolovozu. Za sada ima još slobodnih mjesta ali požurite!

Za sve dodatne informacije obratite se na broj: 063/350-834 ili na mail: [email protected]

Kopirati
Drag cursor here to close