IQ Research

Ljestvica inteligencije otkrila tko je najpametniji na svijetu, evo na kojem mjestu se nalazi BiH

Lifestyle / Flash | 09. 04. 2016. u 08:39 Sa.M.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jeste li se ikad zapitali koja je nacija najinteligentnija na svijetu, a koja, pak, ima najmanji kvocijent inteligencije? Upravo time se pozabavio IQ Research. Oni su, naime, napravili rang listu 80 država s najvećim i najnižim prosječnim kvocijentom inteligencije koja se bazira na četverogodišnjem istraživanju dvojice profesora.

Prema toj rang listi, najveću prosječnu inteligenciju (kvocijent 108) imaju Hong Kong i Singapur, dok se na posljednjem mjestu s kvocijentom inteligencije od 59 nalazi Ekvatorijalna Gvineja, piše Večernji list.

Bosna i Hercegovina se nalazi na 17. mjestu s prosječnim kvocijentom inteligencije od 90. Inače, to isto 17. mjesto dijelimo s Hrvatskom, Albanijom, Čileom, Kirgistanom i Turskom.

Od ostalih susjeda Slovenija se nalazi na visokom 11. mjestu s IQ kvocijentom od 96, Makedonija je na 16. s 91, dok se Srbija nalazi na 18. mjestu s prosječnim kvocijentom inteligencije od 89.

Najinteligentnija europska nacija je Italija s kvocijentom inteligencije od 102 i nalazi se na 5. mjestu.

Inače, rezultati istraživanja su plod četvorogodišnjeg istraživanja profesora psihologije Richarda Lynna iz Velike Britanije i Tatua Vanhanena, profesora političkih znanosti iz Finske.

Istraživanje je pokazalo da postoji veza između bogatstva nacije i visine inteligencije, prenosi 24sata.hr.

Ipak, treba napomenuti kako rezultate istraživanje mnogi smatraju kontroverznim te su izazvali dosta polemika. Upravo iz tih razloga stranica IQ Research preporuča da se rezultati interpretiraju s 'ekstremnim oprezom'.

Kopirati
Drag cursor here to close