Prirodna zaštita

Ljekovito ulje čajevca: kako ga koristiti?

Lifestyle / Flash | 14. 08. 2017. u 17:12 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukoliko želite zaštiti svoj organizam od štetnih tvari u lijekovima, sredstvima za čišćenje ili tretmanima za određene bolesti, donosimo vam najbolje recepte za uporabu ulja čajevca.

Ulje čajevca jedno je od dva eterična ulja koja se mogu nanositi direktno na kožu, dok je prvo mjesto zauzelo eterično ulje lavande. Ono pomaže u borbi protiv akni, gljivica, kožnih infekcija te infekcija tjemena, dezinfekciji te čišćenju prostora i organizma, piše Kreni zdravo.

U nastavku slijedi nekoliko upotreba s kojima ćete iskoristiti najbolje iz prirode, izbjeći štetne tvari i kemikalije te obogatiti njegu kože prirodnim sastojcima.

Tretman protiv gljivica

Ulje čajevca odlično je kod uklanjanja gljivica s noktiju i kože, posebice kada se radi o početnim stadijima. Ukoliko primijetite promjenu boje nokta na žutu ili kremastu, vrlo vjerojatno se radi o gljivicama. Kod poodmaklih stanja sa zadebljanim noktima, liječenje čajevcem također je učinkovito, ali nešto dugotrajnije.

Promjene boje kože karakteristične za rast gljivica možete oučiti po bijelim mrljicama, a najčešće na leđima. Čajevac se za liječenje gljivičnih oboljenja kože i noktiju razrjeđuje u biljnom ulju, po mogućnosti sličnog djelovanja.

Za ovaj tretman pomiješajte 4-5 kapi et. ulja čajevca s 1 jušnom žlicom ulja gospine trave/kantariona te nanosite na zahvaćeno područje 2-3 puta dnevno. Tijekom korištenja ulja gospine trave izbjegavajte izlaganje područja suncu jer je ulje fototoksično.

Dezinfekcija površinskih rana

Ulje čajevca posjeduje prirodna antibakterijska, antiseptička i antimikotička svojstva, stoga je preporučljivo tretirati manje rane, ogrebotine, žuljeve ili opekotine kako bi se spriječile infekcije kože.

Koristite ga razrijeđenog u protuupalnim uljima poput ulja nevena, gospine trave ili ploda divlje ruže.

Ulje čajevca protiv insekata i njihovih ugriza

Et. ulje čajevca prirodni je repelent pa vas insekti poput komaraca neće pokušavati ugristi. Mnogi prirodni proizvodi protiv insekata sadrže upravo ovo ulje, no ono će vam pomoći i kod njihovih ugriza.

Zbog protuupalnih svojstava, ulje čajevca pomaže smanjiti otekline i crvenilo kod ugriza insekata te dezinficirati ranu. Koristite ga u kombinaciji s biljnim uljima za zaštitu tijekom šetnje u prirodi ili za njegu područja s ugrizima.

Kopirati
Drag cursor here to close