Potraga za vodom

Livanjski konji: Atrakcija, ali i velika opasnost

Na obzoru između zemlje i neba, slobodni, s grivama koje se vijore na vjetru, velika su turistička atrakcija, ali i nevolja. U potrazi za vodom spuštaju se na cestu.
Lifestyle / Flash | 30. 08. 2021. u 09:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osim što je dugo sušno razdoblje s enormno visokim temperaturama nanijelo veliku štetu poljoprivrednicima i stočarima, stvorilo je mnogo problema i livanjskim divljim konjima, prenosi Federalna televizija.

Prirodne lokve i slabašni izvori na visoravni Kruzi odavno su presušili. Žednu zemlju nije uspjela napojiti ni kiša koja je nakratko padala posljednjih dana, a zbog potrage za vodom konji se i u ove ljetne dane spuštaju na magistralnu cestu Livno-Šujica, ugrožavajući i sebe i sudionike u prometu.

Oko 600 raskošnih ljepotana gospodare visoravni podno planineCincar. Na obzoru između zemlje i neba, slobodni, s grivama koje se vijore na vjetru, velika su turistička atrakcija, ali i nevolja. U potrazi za vodom spuštaju se na cestu. 

''U nepunih osam mjeseci imali smo osam prometnih nezgoda s tom problematikom, većinom se radilo o materijalnoj šteti. Nismo imali niti jednu osobu da je ozlijeđena. Nažalost, u svim tim situacijama konji poslije prometnih nezgoda ugibaju'', ističe Ivica Vrdoljak, glasnogovornik MUP-a K10.

Zbog isušenih pojila već desetljećima traje rat između stočara i konja.

''Već treći mjesec vozim cisternama kravama vodu. Međutim, ovdje je svake godine ogromna suša. Divlji konji su popili ogroman dio vode. Neka su oni popili, ali nema sluha od Općine, a naročito Ministarstva poljoprivrede K10'', kaže dipl. ing. Mislav Sučić, farmer iz Livna.

Manje količine vode mogu se naći jedino u betoniranoj lokvi koja je konjima posljednja slamka spasa, ali i velika opasnost zbog strmih i klizavih zidova.

''Još se i bore za tu vodu i to je dosta nereda. Padnu u vodu i ozlijede se. Znaju se utopiti. Razgovarali smo s gradskim ocima, načelnikom i imamo obećanje da će se napraviti nešto da bi prilaz konjima bio jednostavniji '', navodi Bruno Marić, vodič u Continental Adventure Livno.

Ovog ljeta je voda za konje bila doslovno pitanje života i smrti, a zbog klimatskih promjena i trke za novcem mogla bi postati i za ljude.

 

Kopirati
Drag cursor here to close