Porast temperatura

Lipanj najtopliji mjesec u povijesti mjerenja

Lifestyle / Flash | 19. 07. 2017. u 12:18 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najtopliji lipanj od početka mjerenja globalnog porasta temperature na Zemlji bio je prošli mjesec, dok su posljednje tri godine ujedno najtoplije godine, ističu američki klimatolozi.

Mjerenja pokazuju da je globalno zagrijavanje trenutno na najvišoj razini tijekom posljednjih 115.000 godina, a stručnjaci strahuju da ljudi neće uspjeti ograničiti zagrijavanje do 1,5 ili dva stupnja Celzijeva, već će ono biti veće.

Ove poražavajuće podatke objavila je američka Nacionalna agencija za istraživanje oceana i atmosfere.

Međutim, NASA je proteklog tjedna objavila malo drugačije podatke, prema kojima je lipanj 1998. godine bio najtopliji, a lipanj 2016. četvrti po redu.

Na osnovu njihovih podataka, naučnik Gavin Schmidt procjenjuje da će ova godina, odmah nakon 2016, biti jedna od tri najtoplije godine od početka globalnog mjerenja.

Opasni porast temperature na Zemlji uzrokovan je najvećim dijelom emisijom plinova staklene bašte, stvorenih sagorijevanjem fosilnih goriva.

Stručnjaci upozoravaju da će nivo globalnog zagrijavanja preći granicu od 1,5 stupanj do 2040. godine, a možda i puno ranije, navode znanstveni portali.

Kopirati
Drag cursor here to close