Sport i dječje stvaralaštvo

Ljubuški: Vesela atmosfera na Lino višebojcu

''Sve je crno, sve je bijelo, ali život nije siv, sve je dobro dok si zdrav i dok si živ''
Lifestyle / Flash | 19. 04. 2018. u 16:37 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Peti po redu Lino višebojac u četvrtoj sezoni u Bosni i Hercegovini okupio je učenike OŠ “Ivane Brlić Mažuranić” s Gračina u Gradskoj sportskoj dvorani u Ljubuškom. Na samom početku gromoglasnim ovacijama učenici su pozdravili sportske goste – rukometaša Denisa Buntića, rukometašicu Maju Prusinu, te braću košarkaškog i nogometnog trenera Antu i Milana Vučića. Odmah nakon toga, parket su zauzeli pjesma, ples i recitacija, koji su obilježili kulturno – umjetnički program ovog Lino višebojca. Svoje umijeće sa štapovima pokazale su mažoretkinje i mlađe i starije, plesačice iz Paganini mažoretskog kluba iz Ljubuškog.

''Sve je crno, sve je bijelo, ali život nije siv, sve je dobro dok si zdrav i dok si živ'', otpjevale su imenjakinje Marija Ilić i Marija Šimović. Nakon njih Viktor i Klara Herceg recitirali su pjesmicu ''Zlatna grana'', a najbolji literarni sastavak na temu ''Svijet po mom'' napisao je i pročitao Denis Nižić, učenik VI.-a razreda.

''Ovo je drugi Lino višebojac u Ljubuškom, ali prvi u našoj školi. I djeca i njihovi učitelji i nastavnici su se vrijedno pripremali par mjeseci i mislim da se to danas ovdje vidi. Cilj ovog projekta je promocija sporta i dječijeg stvaralaštva i nadamo se da će Lino višebojac u Ljubuškom postati tradicija'', izjavila je ravnateljica OŠ „Ivane Brlić Mažuranić“ Danijela Planinić.

Nakon rasplesanog i raspjevanog kulturno – umjetničkog programa došao je red na ono za šta se cijela škola pripremala. Natjecanje u 8 (osam) disciplina – u trčanju, štafeti u otežanim uvjetima, skoku u dalj, izvođenju slobodnih udaraca na rukometni i nogometni gol, pogađanju košarkaških obruča, potezanju užeta i skakanju u vrećama za učenike u dobi od 5. do 9. razreda podiglo je cijelu Gradsku dvoranu na noge. Dobro su se zabavljali navijači, sportaši, ali i natjecatelji U takvoj atmosferi neizvjesno je bilo do samog kraja, jer su rezultati na kraju višebojca bili izjednačeni i u kategoriji djevojčica i dječaka. Ipak, pobjedu su odnijeli Andrija Bilić iz VI.-a razreda sa osvojenih 140 bodova i Anica Luburić, učenica IX.-c razreda, s osvojenih rekrodnih 150 bodova.

Osnovnu školu „Ivana Brlić Mažuranić“ u devet razreda pohađa više od 600 učenika, a pripadaju joj i područne škole do četiri razreda u: Studencima, Prologu, Vašarovićima i Crvenom grmu. Upravo su učenici područne škole Crveni grm napravili najbolje transparente za ovaj Lino višebojac. Najbolju masku imala je Leonarda Matić, učenica V.-c razreda, a natjecatelje su najvatrenije bodrili učenici IV.-c razreda, koji su proglašeni najboljim navijačima.

Lino višebojac, projekt pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta i Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa Zapadnohercegovačke županije, te Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, pet županijskih/kantonalnih ministarstava i pedagoških zavoda, te medijsku podršku Sportskih novosti, a u organizaciji kompanije Podravka u BiH realizira se već više od desetljeća u Hrvatskoj, a od prije četiri godine i u Bosni i Hercegovini.

Lino višebojac je projekt čiji je cilj potaknuti učenike osnovnih škola na bavljenje sportskim aktivnostima i razvijanje njihovih sportskih navika, te promociju školskog sporta i učeničkog stvaralaštva, a već četvrtu godinu se održava i u osnovnim školama diljem Bosne i Hercegovine. Četvrta sezona Lino višebojca započela je u Visokom, a nakon Teslića, Gračanice, Sanskog Mosta i Ljubuškog, slijede višebojci u Mostaru, Istočnom Sarajevu i Čitluku.   

Kopirati
Drag cursor here to close