Čuvanje matičnih stanica

Lijek sadašnjosti i budućnosti: Što su matične stanice i zašto su važne?

Lifestyle / Flash | 10. 12. 2014. u 09:34 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jeste li znali da se matične stanice iz krvi pupkovine novorođenčadi jedine mogu transformirati u bilo koju drugu stanicu u organizmu, zbog čega su nezamjenjive u liječenju mnogih teških bolesti?

Liječnici su prije više od dvadeset godina počeli koristiti matične stanice iz krvi pupkovine za tretiranje bolesti koje su prije bile tretirane matičnim stanicama iz koštane srži. Danas su matične stanice iz krvi pupkovine glavni izvor za liječenje mnogih teških bolesti.

Čuvanje matičnih stanica iz krvi iz pupčane vrpce i iz tkiva pupčane vrpce novorođenčeta sve je učestalija praksa mnogih obitelji.

Matične stanice su osnovne stanice našeg organizma, od kojih nastaju sve druge stanice, organi i ljudska tkiva. Ljudsko tijelo ima u sebi preko 200 vrsta zrelih stanica, a svaka vrsta ima svoju karakterističnu i specijaliziranu funkciju. Kada je beba rođena matične stanice su završile svoju osnovnu funkciju izgradnje bebinog organizma, dio ostaje u tijelu kao rezerva koja služi za obnavljanje i zamjenu oštećenih i ostarjelih stanica i tkiva u toku života, a dio ostaje u pupčanoj vrpci poslije poroda.

Jedna od najvažnijih osobina matičnih stanica je mogućnost samoobnavljanja. Druga važna osobina matičnih stanica je njihova sposobnost da se diferenciraju (pretvaraju) u bilo koji tip stanice. To znači da one imaju nevjerojatnu sposobnost ne samo proizvoditi same sebe već i stvarati nova tkiva prilikom svoje diobe i razvoja. Njihova sposobnost proizvođenja različitih vrsta specijaliziranih stanica čini ih tako jedinstvenim, neponovljivim i moćnim u medicinskoj terapiji. Trenutno se mogu upotrijebiti za liječenje preko 70 teških oboljenja.

Lifestyle magazin moja.ba je donosi razgovor s kompanijom FAMILY-PLUS, ekskluzivnim i ovlašteni partnerom Cryo-Savea vodeće europske i svjetske obiteljske banke matičnih stanica.

Više o ovoj temi pročitajte ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close