Life & Business Coaching

Life Coach trenerice iz BiH pomažu u razvoju osobnosti

Coaching nudi širok spektar pomoći na poslovnom planu, poboljšanju međuljudskih odnosa, rastu i razvoju firme. To je proces pomaganja ljudima da uoče, potom i ostvare osobne ciljeve, zanimanje novog doba.
Lifestyle / Flash | 25. 08. 2019. u 12:19 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Emina Bajraktarević i Amra Handanović licencirane su Life Coach, a tom metodom se profesionalno bave. Za stjecanje zvanja svjetski priznatog stručnjaka u oblasti coachinga potrebna je godišnja obuka na International Association of Coaching Institutes (ICI), koji predstavlja specijalizaciju u struci.

Coaching nudi širok spektar pomoći na poslovnom planu, poboljšanju međuljudskih odnosa, rastu i razvoju firme. To je proces pomaganja ljudima da uoče, potom i ostvare osobne ciljeve, zanimanje novog doba. Cilj procesa je zadovoljenje želja klijenta, pomoć ljudima da promijene sebe.

Emina Bajraktarević je po struci diplomirani pedagog-psiholog. Coaching je za nju kvalitetan profesionalan i moderan poslovni izazov, koji je rado prihvatila čim je stupio na naše područje jer predstavlja specifičnu nadogradnju na psihološku struku i daje novi vid pomoći, osim psihoterapije.

''Life Coaching je profesionalno usmjerenje kod kojeg Coach ima jaku moć da prepozna, usmjeri, zajednički otkloni prepreke i motivira klijenta da, na najkvalitetniji i najbrži način, dođe do određenog cilja. Dakle, radimo na osobnom i profesionalnom razvoju osobnosti'', smatra ona.

Precizira da coaching ima mnogo dodirnih točaka s pozitivnom, motivacijskom i znanstvenom psihologijom, dok Business Coaching objašnjava problematiku poslovnog rasta i prosperiteta.

''Naravno, pri našoj Internacionalnoj Asocijaciji Coacheva sa sjedištem u Sarajevu, vršimo individualne i skupne sesije. Coaching je djelotvoran, pomaže klijentu da iskristalizira sebe i svoj put, korača samopouzdano i svjesno k ostvarenju svojih ciljeva'', naglasila je za Fenu.

Profesionalna edukacija

Amra Handanović je medicinski radnik, sad licencirani Life Coach. Pojašnjava da je Life Coach osoba profesionalno educirana da pomogne pojedincu da ostvari puni potencijal.

''Life Couchevi moraju imati pravi spoj ekspertize i vještine da bi mogli valjano motivirati i ohrabriti klijenta dok utvrđuju i odlučuju o suštinskim pitanjima koja zaslužuju pažnju, u svakom slučaju'' kazala je.

Pojašnjava da Life Coach ima za cilj da prepozna, razjasni i stvori viziju onoga što klijent želi. Motivira ga na samoistraživanje, podržava i pobuđuje strategije i plan akcije zasnovan na onome što se najbolje uklapa u cilj, ličnost i viziju klijenta.

''Potiče njegovu odgovornost da poveća produktivnost, te konačno sigurno djeluje. Nakon tog važnog koraka, zajedno s Coachem, pregledaju se i prate mogućnosti klijenta, te načini da bi stvorili plan akcije. Tada odlučujemo koje korake poduzeti'', kazala je.  

Emina Bajraktarević ističe da, kad pristupa inicijalnim sesijama, Coach klijenta provodi kroz cjelokupan proces koji u početku sadrži sustavnu planiranu formu, s izgrađenim vještinama, sklopom metoda, pa sve do ključnog definiranja cilja i feedbacka.

Ovisno od oblasti u kojoj klijent želi raditi, biraju se tehnike i metode. Naravno, u skladu s prvenstvenom procjenom efekata koje određene tehnike mogu imati na klijenta.

''Pristupamo sumiranju resursa koje klijent ima, postavljanju ciljeva po neuro logičkim razinama, prolazimo proces Coachinga od najčešće desetak sesija. Nakon toga imamo finalno rješenje. Cilj procesa je naravno zadovoljenje želja klijenta, uz naglasak da mi kao Coachevi ne mijenjamo ljude, nego pomažemo ljudima da promijene sebe'', istaknula je.

Osobe različite životne dobi

Na Coaching se javljaju osobe različite životne dobi, od dječije dobi do starijih osoba. Rade, kako radionice za djecu, savjetovanja roditelja, tako i prevladavanje adolescentskih kriza...

Bajraktarević kaže da su najčešći klijenti osobe zrele životne dobi koje se žele unaprijediti, kako na osobnom tako i na profesionalnom planu. Česti su i bračni parovi koji iskreno žele zajednički napredak, osvježenje veze ili braka, kao i osobe koje jednostavno žele poraditi na sebi i unjeti nova znanja.

Iz iskustva vođenja Coachinga, najčešći problemi su prevladavanjem otežane komunikacije ili nerazumijevanje postupaka drugih osoba što za sobom povlači više problema.

''Generalno bilježimo veliki broj klijenata. Idemo u korak sa zapadnim trendovima life stylom, koji olakšava i smanjuje životni stres, vraća osmijeh na lice'',  istaknula je.

Life Coacha može imati kako mlađa populacija tako i osobe zrele životne dobi. Naglasak se stavlja na populaciju kojoj je bitna odluka o definiranju cilja, planu budućnosti, osobe kojima je narušen partnerski odnos, imaju česte nesuglasice i nekvalitetan životni put.

Amra Handanović kaže da kao medicinski radnik mnogo radi na realizaciji i povezivanju medicinskog segmenta s Coach Life primjenom, za zdrav rast i razvoj osobnosti jer 'kad se dobro osjećamo, dobro i izgledamo.'

Life Coacha, kaže, mogu uzeti osobe koje žele profesionalni napredak, harmoničan odnos, poboljšanje odnosa među zaposlenima, otklanjanje motivacijskih blokada zaposlenih.

Psihologija i coaching

Na pitanje sličnosti i razlike između psihologije i coachinga, Emina Bajraktarević kaže da se psihologija bavi patološkim, kliničkim i više emocionalnim disfunkcijama osobe koja svoje probleme može iznjeti kroz psihoterapiju.

Coaching je rad s mentalno zdravim, osobama koje ne pate od psihopatoloških poremećaja, nego se jednostavno nađu na životnoj prekretnici i moraju donijeti kvalitetnu odluku, obično su to odluke koje se vežu za rast i razvoj osobe.

''Živimo u stresnom modernom dobu, često primorani da mijenjamo prioritete. Da bi pratili životni standard, koji nam se nameće, trebamo se mijenjati i rasti. Coaching je usmjeren na postizanje viših životnih ciljeva, razrješavanje određenih emocionalnih blokada, rad na motivaciji, fleksibilnosti mijenjanjem okvira, učenjem strategija uspjeha... Dok se u psihoterapiji kopa i radi na najdubljoj razini, psihoanalizi prošlosti k razrješenju konflikata i obrambenih mehanizama'', priča Bajraktarević.

Dodaje da psihoterapija može trajati godinama. Coaching je usmjeren isključivo na rješenju problema sadašnjosti i budućnosti, usmjeren na postizanjem najbolje verzije sebe.

Za sličnosti i razlike medicine i Coachinga Amra Handanović kaže da je i za Coaching potreban određeni broj sesija, da bi se postigao pozitivan ishod vezano za osobni rast.

''Klijent treba određenu dozu razumijevanja, u cilju boljeg rezultata, izoštrenu moć slušanja. Medicinski se daje dijagnoza da bi se klijent doveo u zdravo stanje, dok se kod Coachinga razmatra i, postepeno kroz sesije uz primjenu alata i tehnika, ostvaruje određeni cilj'', kaže Emina Bajraktarević

Kopirati
Drag cursor here to close