U medicinske svrhe

Legalizacija kanabisa u BIH: Gdje je zapelo?

Upotreba kanabisa u medicinske svrhe već je prisutna u velikom broju zemalja, ali u BiH još uvijek ne.
Lifestyle / Flash | 02. 11. 2018. u 19:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mnogi su problemi sa kojima se suočavaju građani BiH pri nabavci ulja kanabisa ili nekih drugih lijekova na bazi kanabinoida. Mnoge zemlje su odobrile legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe. U BiH se još uvijek čeka. Oni koji se zalažu za legalizaciju kažu kako postoji pozitivna klima ali da taj postupak otežava kompliciran ustroj države.

Upotreba kanabisa u medicinske svrhe već je prisutna u velikom broju zemalja, ali u BiH još uvijek ne, piše N1.info.

Irfan Ribić je glumac, student dramske umjetnosti u Sarajevu. Osnivač je i pokretač udruženja "KANABIH",koje je osnovano prije dva mjeseca. Glavni cilj je promjena zakonske regulative , legalizacija kanabisa u medicinske svrhe.

"Misija udruženja će upravo biti negdje to da mi približimo i doktorima i da im zapravo ukažemo na pojavu u svijetu kako zapravo doktori liječe pacijente. Ja se donekle bojim da je negdje problem i u tom zakonskom smislu kada pričamo o legalizaciji, jer bojim se da se ta neka loptica prebacuje sa jednog sektora na drugi", kaže Ribić.

Inicijative postoje, a kada će se kanabis legalizirati još je neizvjesno.

"Sam ustroj države je veoma kompliciran, vrlo složen i to otežava postupak legalizacije. Ali prva instanca, to je bilo Ministarstvo civilnih poslova pri Vijeću ministara, oni su u relativno kratkom vremenskom periodu odradili svoj posao i dali su zeleno svjetlo da se ide u dalji postupak legalizacije. Taj postupak je sad trenutno na Ministarstvu sigurnosti BiH koje treba tehnički omogućiti da ono što je bilo u skupini strogo zabranjenih sredstava prebaci u skupinu također strogo zabranjenih, ali dozvoljenih sredstava za medicinska ispitivanja i za liječenje u medicini", navodi Zahida Binakaj, Komora magistara farmacije FBiH.

Ali Iz Ministarstva Sigurnosti odgovor kako nisu nadležni.

"Za navedeno pitanje nadležna je Komisija za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga koja je imenovana od strane Vijeća ministara BiH. Navedena Komisija je imenovala Radnu grupu za izradu Prijedloga legalizacije kanabisa u medicinske svrhe (koja ima 17 članova) i u toj radnoj grupi su između ostalih i predstavnici Ministarstva civilnih poslova (Sektor za zdravstvo), kao i predstavnici Komore magistara farmacije FBiH. Radna grupa treba da dostavi spomenuti prijedlog Komisiji za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga. Dakle, ovo pitanje nije u nadležnosti Ministarstva sigurnosti BiH", navodi se u odgovoru Ministarstva.

Pojedine države iz susjedstva već su legalizirale korištenje kanabisa u medicinske svrhe ili odobrile lijekove na bazi kanabisa. Slovenija 2014., Hrvatska 2015., Makedonija 2016., Njemačka 2017. A da se može kad se hoće dokaz je Velika Britanija u kojoj je kanabis za liječenje legalan od jučer. Za izmjenu zakona trebalo im je tri mjeseca.

"Postoje ljudi koji mogu prestati sa uzimanjem svih opoida i zamijeniti ih sa kanabisom. I to je mnogo, mnogo sigurnije. Ne umire se od predoziranja kanabisa", tvrdi profesor Mike Barnes, neurolog u Velikoj Britaniji.

Legalizacija kanabisa bi olakšala život mnogim u BiH. Za sada se moraju snalaziti na crnom tržištu riskirajući da padnu u ruke policije. Jednostavnom pretragom, ulje kanabisa možete kupiti i putem interneta i to po cijeni od 200 do 600 eura. Takve cijene će diktirati crno tržište, sve dok se nadležni ne dogovore tko je odgovoran i kada će se jedan ovakav Zakon usvojiti.

Kopirati
Drag cursor here to close