454. tradicionalni skokovi

Lasti je najljepše u Mostaru

Famozna ''Lasta'' dio je mostarskog identiteta, i zbog toga Mostar i Stari most ne smiju ostati bez skakača koji poput laste lete sa najljepšeg luka.
Lifestyle / Flash | 27. 07. 2020. u 14:13 Bljesak.info
Lasti je ljepše u Mostaru - 454. tradicionalni skokovi

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što se 13-struki pobjednik tradicionalnih skokova sa Starog mosta, Lorens Listo, povukao iz natjecanja, mnogi su bili zabrinuti da je čuvena mostarska 'lasta' postala ugrožena vrsta. No, održano natjecanje je pokazalo da bojazni nema mjesta, naročito uz školu skokova u kojoj Listo oblikuje buduće prvake.

Famozna ''Lasta'' dio je mostarskog identiteta, i zbog toga Mostar i Stari most ne smiju ostati bez skakača koji poput laste lete sa najljepšeg luka.

Lorens Listo se prošle godine oprostio od natecanja nakon što je izjednačio rekord slavnog Emira Balića. Listo je najavio da će se zaustaviti na 13 trofeja iz poštovanja prema legendi skokova sa Starog mosta.

''Kada sam pobijedio dvanaesti put odmah sam najavio da ću, kada osvojim trinaestu titulu, prestati skakati, najviše zbog našeg legendarnog Emira Balića. On je imao 13 pobjeda i meni je bio cilj da to dostignem, ali ne i da ga prestignem.'' 

FOTO: Bljesak.info / 454. tradicionalni skokovi

U Mostaru su primijetili da već nekoliko godina nemaju novih skakača na glavu pa su se s pravom zabrinuli da će se popularna lasta ugasiti.

''Nažalost, to je istina, jer naša tradicija duga 454 godine je ugrožena iz razloga što se djeca ne kupaju na Neretvi. A kada nema kupača, nema ni skakača. Zato smo ja i moji prijatelji ispred kluba skakača 'Mostari' pokrenuli školu skokova i mi ćemo se svim silama boriti da se ta tradicija nastavi i nadam se da ćemo uspjeti u tome.''

Sličnog mišljenja je i Igor Kazić, koji je sedam puta pobijedio u skokovima na noge. On kaže da će prvi skočiti na glavu samo da se spasi čuvena lasta.

''Ja mislim da lasta nije ugrožena niti će ikada biti dok je ljudi i ove rijeke. Ja ću se prvi potruditi da budem jedan od onih koji će skočiti na glavu, ali ima tu još momaka koji uz malo treninga mogu skočiti lastu.''

Višestruki pobjednik Lorens Listo je uoči tradicionalnih 454. skokova imao svoje favorite. U skokovima na noge bio je u pravu kada je rekao da će slaviti višestruki pobjednik Igor Kazić, dok je u skokovima na glavu nekoliko njih vidio na prvom mjestu, ali ga je iznenadio domaći natjecatelj Vedad Bašić.

FOTO: Bljesak.info / 454. tradicionalni skokovi

''Jako kvalitetni skokovi, dugi niz godina nisu bili ovako dobri jer imali smo u skokovima na noge 4-5 skakača koji su bili jako blizu i žiri je imao težak zadatak da ocijeni ko je bio taj koji će biti najbolji. U skokovima na glavu smo imali malo drugačiju sliku, jer nije bilo toliko desetki osim kod Vede koji je imao maksimalan broj i po meni je zasluženo pobijedio.''

Svi oni koji su bili na skokovima kući su otišli zadovoljni, jer još jednom su se uvjerili da se o čuvenoj lasti ima tko brinuti. Pobjednik Vedad Bašić ispunio je zadatak svih Mostaraca.

''Osjećao sam da mogu izvesti ta dva skoka. Hvala Bogu i uz moj bistar um oba skoka su bila idealna. Ostala je lasta u Mostaru i nadam se da će ostati još dugo. Nadam se da će iz škole skokova biti još mladih Mostaraca koji će imati hrabrosti da se vinu sa ovog mosta.''

A onaj koji je možda najviše brinuo da li će lasta ostati tu i nakon njegovog povlačenja, nije skidao osmijeh s lica. Na kraju skokova Lorens Listo je poslao jasnu poruku:

''Lasta je ostala u Mostaru, a za iduću godinu ćemo vidjeti. Neka se skakači potrude da izvedu što bolje skokove, a mi ćemo iz naše škole pokušati izvesti skakače koji će se boriti rame uz rame sa ovim iskusnim skakačima.''

Na 454. tradicionalnim skokovima pobijedili su Igor Kazić u disciplini skokova na noge i Vedad Bašić u kategoriji skokova na glavu. Organizator se potrudio da u specifičnim uvjetima cijeli događaj prođe u najboljem redu. Lasta je ostala u Mostaru, gdje joj i jeste najljepše!

Kopirati
Drag cursor here to close