savjeti

Kupanje s mjesečnicom – da ili ne?

Lifestyle / Flash | 03. 06. 2015. u 12:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gotovo svaka žena se barem jednom pitala smije li se okupati u moru ili rijeci za vrijeme mjesečnice. Mnoge žene nemaju sreće jer ih mjesečnica zatekne baš za vrijeme godišnjeg odmora kada se nalaze na obali. Mnoge od njih tada propuštaju kupanje, iako to i nije opasno koliko neki misle. Samo kupanje ipak nije nikakav problem, ako se slijede određena pravila, piše portal She.hr.

Dr. Maja Gudelj, specijalistica ginekologije u zagrebačkoj Poliklinici Ginecej, rekla je kako je vrijeme menstruacije psihosomatski i imunološki vrlo osjetljivo razdoblje.

''Menstruacijsko krvarenje je uzrokovano naglim padom estrogena i progesterona te je na izvjestan način stres za organizam. S druge strane, poznato je da je menstruacija često 'okidač' u kojem započnu neke teže bolesti što se odnosi čak i na psihičke bolesti. Konkretno je važno imati u vidu i činjenicu da je menstruacijska krv izuzetno hranjivi medij za bakterije te postoji veća sklonost infekciji u tom trenutku'', navela je liječnica Gudelj za She.hr.

Doktorica kaže kako se razlika između kupanja u kadi u odnosu na kupanje u moru ili rijeci odnosi samo na temperaturu vode te je također jasno da je mokar badić dodatni rizik za prehladu uz ionako loš imunitet u tom trenutku.

Zato je vrlo važno pridržavati se nekih pravila. Potrebno je korišteni tampon i badić čim prije zamijeniti po izlasku iz vode te se umotati u topli ručnik ili zagrijati na suncu, a liječnica naglašava kako nema opasnosti od kupanja za vrijeme mjesečnice.

Kopirati
Drag cursor here to close