Korisni savjeti

Krećete na put po vrućini, budite oprezni!

Za samo 10 minuta temperatura u automobilu može postati fatalna
Lifestyle / Flash | 27. 06. 2019. u 20:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Unutrašnjost automobila može se zagrijati do 50 stupnjeva Celzijevih unutar prvih 20 minuta izlaganja suncu, čak i ako vanjska temperatura nije toliko visoka. Na dan kada vanjska temperatura ne prelazi 22 stupnja, unutrašnjost automobila zagrijava se do 40 stupnjeva u prvih 30 minuta.

Kolone na autocestama i nepodnošljiva vrućina početak su i završetak ljetnih godišnjih odmora, piše Ordinacija.hr.

Kad temperatura i vlaga u zraku rastu, putnici u automobilima (ili autobusima) – osobito djeca, starije osobe, osobe s kroničnim medicinskim stanjima i ljudi s prekomjernom tjelesnom težinom – pod većim su rizikom od toplinskog udara. Čak i  mlade i zdrave osobe mogu biti u opasnosti ukoliko se nađu u ekstremnim uvjetima, poput višesatnih prometnih gužvi.

Toplinski udar događa se u trenutku kada vaše tijelo više nije u stanju regulirati vlastitu temperaturu. Ona tada brzo i naglo raste, mehanizam koji regulira znojenje ne funkcionira kako treba i tijelo se ne može ohladiti.

Pripremite se za put

  •     Na put krenite naspavani i odmorni jer vrućina i gužve iscrpljuju vozače, a neispavanost dodatno pojačava nervozu i opće loše stanje organizma.
  •     Pobrinite se da tijekom puta na raspolaganju imate dovoljno tekućine (najbolje svježe vode). Pijte 1-2 čaše vode svakih sat vremena da biste ostali hidrirani.
  •     Nemojte piti mrzlu vodu niti sokove koji u sebi sadrže puno šećera.
  •     Tijekom putovanja izbjegavajte tešku hranu koja može izazvati mučninu i povraćanje jer time se povećava rizik od dehidracije.
  •     Odjenite prozračnu pamučnu odjeću  koja u dodiru sa znojem neće  izazvati reakciju na koži.

Ukoliko u automobilu koristite klima-uređaj  ne pretjerujte s rashlađivanjem jer izlazak na vrući zrak (odnosno nagla i velika  promjena temperature) kod osoba koje pripadaju u rizične skupine može imati kobne posljedice.

Ne zaboravite!

  •     Toplinski udar može vas pogoditi i kad vani nije vruće.
  •     Toplinski udar može vas pogoditi i ako ste automobil parkirali u hladovinu.
  •     Toplinski udar može vas pogoditi i ako su  prozori autonobila otvoreni.

Kad su u  pitanju djeca, dovoljno je 10 minuta u automobilu (čak i ako ste ostavili otvorena vrata i prozore!) da temperatura postane fatalna. Ne ostavljajte dijete bez nadzora čak ni toliko koliko je potrebno da na usputnoj bezinskoj crpki platite račun. Ako iz bilo kojeg razloga napuštate automobil, svaki put povedite sa sobom svoje dijete!

Kopirati
Drag cursor here to close