90.

Kraljice, sretan rođendan!

Lifestyle / Flash | 21. 04. 2016. u 07:04 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanska kraljica Elizabeta Druga danas slavi 90. rođendan, a tim povodom Kraljevska pošta objavila je markicu na kojoj se, osim nje, nalaze još princ Charles, princ William i princ George. U pitanju su njen sin, unuk i praunuk, i oni su prvi u redu za nasljeđe britanskog prijestolja. Kraljica, koja je najduže na prijestolju u britanskoj povijesti i ne planira veliku žurku za danas.

Prošetat će parkom u Windsoru, a večer će provesti s obitelji. Rođendan britanske kraljice obilježava se dva puta svake godine, prvo na dan rođenja - 21. travnja - i drugi put, službneno, u lipnju, kad su veće šanse da vrijeme bude sunčano i suho za paradu.

Popularnost kraljice i kraljevske obitelji bila je na najnižem nivou u vrijeme smrti princeze Diane 1997, ali se vratila s vjenčanjem princa Williama i Kate Middleton i rođenjem njihovo dvoje djece, princa Georga, sada trećeg u redu za tron, i princeze Charlote. Kraljica je rođena u Londonu kao Elizabeth Alexandra Mary Windsor. Kraljicom je postala 6. veljače 1952. godine kad je imala 25 godina.

Prošle je godine, 9. rujna, po dužini boravka na prijestolju nadmašila svoju praprabaku Victoriju (1837.-1901.) koja je vladala 63 godine, sedam mjeseci i dva dana. S princom Filipom u braku je 68 godina.

Tijekom njene vladavine promijenilo se 12 premijera, počevši od Winston Churchill. Sedam kanterberijskih nadbiskupa stajalo je u njeno ime na čelu Anglikanske Crkve. Prvi među njima, Jeffrey Fischer, vjenčao ju je i okrunio.

Posjetila je 117 zemalja i proputovala 1,7 milijardi kilometara, ali je jedina Britanka koja nema putovnicu. On se ionako izdaje u njezino ime pa je besmisleno da samoj sebi daje dopuštenje za putovanje. Isto vrijedi i za osobnu iskaznicu, vozačku dozvolu, ali i druge dokumente. Kraljica rođendan dočekuje popularnija nego bilo kad dosad.

Iako je u poznoj dobi, samo svaki peti Britanac želi da abdicira, ali to se vjerojatno neće dogoditi. Ispitivanja pokazuju i da je tri četvrtine Britanaca privrženo monarhiji. Iako je kraljica rođendane dosad slavila samo privatno, ove će godine to biti drukčije.

Premijer David Cameron odat će joj počast u parlamentu, a i topovi će zapucati u Londonu u njezinu čast. Navečer će joj na privatnoj svečanoj večeri rođendan čestitati porodica, a sutra će Elizabetu II. posjetiti i američki predsjednik Barack Obama.

Kopirati
Drag cursor here to close