Skoro pola stoljeća duga tradicija

Korona otkazala i Una regatu

Korona virus prekinuo je i skoro pola stoljeća dugu tradiciju
Lifestyle / Flash | 13. 07. 2020. u 08:37 Bljesak.info
Zbog koronavirusa otkazana ovogodišnja Una regata

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skoro pola stoljeća je duga tradicija Una regate – turističko-sportske i kulturne manifestacije koju svake godine posjećuju turisti iz svih dijelova svijeta. Međutim, zbog loše epidemiološke situacije, a sukladno preporukama Ministarstva zdravstva Unsko-sanskog kantona, Una regata je otkazana.

Nestvarna ljepota, prirodni fenomeni i slapovi divlje snage su ono što čini rijeku Unu jedinstvenom i prepoznatljivom. Skoro pola stoljeća, Internacionalna turistička Una regata je jedna od najstarijih i najvažnijih turističkih atrakcija u Bosni i Hercegovini. Međutim, ovogodišnja, 48. Una regata neće biti održana zbog sveukupne situacije izazvane pandemijom koronavirusa, piše BHRT.

Poslušali preporuke

''Jedan od upita je i održavanje 48 internacionalne turističke Una regate koja je planirana od 29. srpnja do 1. kolovoza 2020. godine. Prijedlog i zaključci kriznog stožera našeg ministarstva zdravstva je da se otkaže održavanje regate, zbog opasnosti od širenja Covida'', kaže Nermina Ćemalović, ministar zdravstva USK.

Iako su u Nacionalnom parku Una imali želju da se regata i ove godine ipak održi, ali na drugačiji način, svjesni epidemiološke situacije, odlučili su poslušati preporuke nadležnih. Nadaju se da će iduće godine Una regata biti održana u punom kapacitetu.

Siguran turizam

''Kada su Olimpijske igre, prvenstva europska i sva ostala svjetska natjecanja otkazana, onda ipak turizam trebamo zagovarati u okviru mogućeg, odnosno Nacionalni park pored održivog i eko turizma, u ovim vremenima zagovara siguran turizam'', kaže Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog parka “Una”.

Građani Bihaća smatraju da se regata, kao jedan od najboljih turističkih brendova Unsko-sanskog kantona, ali i cijele države, nije trebala otkazati.

''To je nelogično i nepojmljivo. Jedna divna manifestacija u prirodi da se odgađa zbog, ne mogu reći izmišljene, ali neke famozne korone''.

''Jako mi je žao. Zabranili su je, žao mi je to. Ali bit će, bit će kako bude''.

Bez obzira na sve, Unsko-sanski kanton nudi široku lepezu sadržaja svim onima koji žele svoj odmor provesti unutar granica Bosne i Hercegovine. Iako je Una regata otkazana – kraljica rijeka i dalje može ostati omiljena destinacija svim ljubiteljima vodenih sportova i adrenalina. Turistička zajednica i Nacionalni park nude rafting, vožnju lađom ili kajakom – uz poštivanje epidemioloških mjera.

Kopirati
Drag cursor here to close