Minimum prava

Korak naprijed: Doneseni zakljuci koji će doprinijeti izjednačavanju prava porodilja

Lifestyle / Flash | 19. 07. 2017. u 16:28 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti raznih nivoa i nevladinog sektora dogovorili su danas u Sarajevu određene zaključke koji bi trebalo popraviti postojeće stanje i doprinijeti izjednačavanju prava porodilja po osnovu visine naknada na području FBiH. Na istom tragu je donošenje i novog zakonskog rješenja koji priprema resorno federalno ministarstvo.

Na skupu je, između ostalog, istaknuta potreba za jedinstvenim zakonskim rješenjima koja će osigurati adekvatne pravne mehanizme zaštite i podrške ženama na području FBiH i usvajanjem novog zakona o podršci obitelji s djecom na federalnom nivou koji bi na načelima socijalne pravičnosti trebalo urediti oblast ostvarivanja osnovnih prava iz te oblasti (dječiji dodatak i novčana pomoć nezaposlenim porodiljama).

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača kazao je novinarima da je materijalna sigurnost obitelji i socijalna pravičnost važna kako za budućnost građana tako i države, te da je suština osigurati minimum tih prava koja mogu ostvariti sve porodilje.

''Svaka županija nije isto ekonomski jaka, ne limitiramo one koji su jači da daju i veća prava. Suština je osigurati minimum prava koja mogu svi ostvariti'', naglasio je.

Po njegovim riječima, početkom rujna Vlada FBiH bi trebala razmatrati radnu verziju teksta zakona nakon čega će biti upućen u parlamentarnu proceduru i omogućena javna rasprava.

''Radi se o reformskom sveobuhvatnom zakonu za koji je zaista potrebna podrška svih segmenata. Očekujem najjaču moguću podršku'', istaknuo je. Pojašnjava da je cilj uspostaviti jedinstvena pravila i kriterije.

Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović istaknula je pozitivnu atmosferu i raspoloženje federalnih i županijskih nositelja vlasti na skupu te izrazila nadu da će zaključci i biti realizirani u dogledno vrijeme.

''Godinama pričama o toj temi, ali ima i pomaka. Ono što nije dobro je neravnopravnost po osnovu visine tih naknada i ostvarivanja prava za žene koje su u javnom i privatnom sektoru. Povlaštene su žene u javnom sektoru koje imaju punu plaću, a plaća žena u privatnom sektoru je različita (ovisno od županija)'', kazala je.

Predsjedavajuća Doma naroda Federalnog parlamenta Lidija Bradara istaknula je da su se sudionici skupa suglasili da je investiranje u djecu zapravo investiranje u budućnost što će biti poruka i tog novog zakona.

''Drago mi je što smo, na ovom skupu, razgovarali o obitelji kao temelju društva te priču o pravima porodilja, djece i obitelji iz nevladinog sektora vratili u institucije u kojima se odlučuje i donose zakoni. Pritom smo još jednom konstatirali da nepravedna raspodjela prihoda utječe i na ove oblasti. Najvažnijom porukom skupa smatram to da smo se suglasili da prava porodilja i obitelji s djecom treba tretirati kao investiciju, a ne trošak '', istaknula je.

Skup nazvan "Modaliteti rješavanja socijalnog statusa rodilja i isplate dječijeg doplatka u FBiH" organizirala je potpredsjednica FBiH, a suorganizirali čelnici Federalnog parlamenta i resorno federalno ministarstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close