Demant

Komos i Komunalno Sinovima Mahale: Mi nismo vaši privatni radnici

Lifestyle / Flash | 24. 07. 2017. u 07:33 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radnici komunalnih poduzeća J.P.Komos d.d. U stečaju i J.P.Komunalno d.o.o. Mostar, oglasili su se priopćenjem za javnost, u kojem demantiraju izjave koje je iznio Dževad Pašić, u ime udruge Sinovi Mahale. Udruga Sinovi mahale govorila je za potrebe videa ta projekt Prvo na grad. Projekt implementira Mreža Naše društvo iz Mostara uz podršku Fonda otvoreno društvo BiH.

''S obzirom na to da gospodin Pašić tvrdnjama implicira da je Udruga sve uradiloa sama, bez adekvatne podrške Grada i komunalnih poduzeća, treba reći sljedeće:

Sve zelenilo u Donjoj Mahali je iz Komosovog rasadnika. Projekt Park šuma Donja Mahala počeo se graditi 2000. godine i sve sadnice (stablašice i grmovi) su iz Komosovog rasadnika 'Bor' i posađene su rukama radnika „Komos-a“, odnosno radnika komunalnog poduzeća. Većina ih je posađena, a da za sadnicu i rad radnika nije Komosu plaćena niti jedna marka. Isto se odnosi i na urbani mobilijar, klupe i kante za otpatke. Tragikomično je gledati gospodina Pašića kako demonstrira pred kamerama kako se skidaju i prazne korpe za otpatke, tvrdeći da radnici 'Komosa' to ne znaju, odnosno da iz kanti lopatama izbacuju smeće, a mi, radnici 'Komosa' smo te iste korpe, sami izradili u našoj bravariji, bojili i na terenu ugrađivali. Izjave gospodina Pašića se mogu protumačiti samo kao namjerno omalovažavanje i uvreda komunalnim radnicima'', naveli su u priopćenju radnici komunalnih poduzeća J.P.Komos d.d. U stečaju i J.P.Komunalno d.o.o. Mostar

Park šuma Donja Mahala izgrađena gradskim sredstvima, navode radnici.

''Gospodin Pašić zaboravlja navesti činjenicu kako se uljepšavanje i izgradnja Parka šume Donja Mahala radi upravo gradskim sredstvima. Od 2005. godine iz gradskog poračuna su izdvajana znatna sredstva na godišnjem nivou. Ta sredstva su utrošena, između ostalog: Za gradnju igrališta, iluminaciju igrališta za nogomet (postavljeno 5 stubova, 10 reflektora), rekonstrukciju partera naselje Čekrk s ugradnjom i zamjenom lampi i stavljanjem prvih led sijalica, što su izveli radnici J.P. ''Komunalno''. Preko Odjela za urbanizam, 2013. godine ''Komunalno'' je postavilo stubove i lampe od Šehidske česme do Razvitka. Na odbojkaškom igralištu je izvršena montaža 2 stuba, igralište osvijetljeno, a 2016. godine nabavljen materijal za rasvjetu Šehidske česme. Napominjemo kako mjesečni trošak električne energije za svu iluminaciju igrališta i rasvjetu partera plaća Grad Mostar, odnosno Gradska uprava. Zahvaljujući financijskim sredstvima koja je uložio Grad, na zelene površine je ugrađen vodonatapni sustav. Po nalogu Gradske upr'', navode radnici us vom priopćenju posebno ističući kako bez sredstava Gradske uprave i planova Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove, bez komunalnih radnika koji održavaju zelene površine, vrše pometanje, održavaju javnu rasvjetu, upitno je kako bi Donja Mahala izgledala, te čime bi se udruženje Sinovi Mahale moglo hvaliti.

''Kada su sposobni kako se predstavljaju pred kamerama, postavljamo pitanje: Zašto ne plaćaju račune „Komosu“ za uslugu prihvat, odvoz i deponiranje komunalnog otpada jer Caffe „Sinovi Mahale“ kojim ta udruga upravlja duguje iznos od 675,00 KM'', upitali su radnici Komosa i Komunalnog.

Iako ''Sinovi Mahale'' ne poštuju radnike komunalnih poduzeća, niti gradska sredstva kojim je izgrađena njihova infrastruktura, navode radnici u priopćenju, ipak bi trebali biti svjesni da komunalni radnici nisu njihova privatna radna snaga koju se naruči SMS porukom.

''Komunalni radnici su ljudi koji svim naporima, po svim vremenskim prilikama, usprkos sve manjim financijskim sredstvima, nastoje održati grad čistim. Na kraju, hvala građanima Donje Mahale, koji su zadržali fine navike urbanog življenja te koji uz pomoć komunalnih radnika i financiranja Grada Mostara, čuvaju urbani mobilijar i zelene površine svoga kvarta'', zaključuju radnici komunalnih poduzeća J.P.Komos d.d. U stečaju i J.P.Komunalno d.o.o. Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close