Jeste li znali?

Koliko sati sna trebaju djeca, a koliko odrasli?

National Sleep Foundation izdala je smjernice da bi osobe u dobi između 26 i 64 godine trebale spavati između 7 i 9 sati na dan.
Lifestyle / Flash | 02. 05. 2019. u 22:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedostatak sna ono je s čim se mnogi danas bore i prisutno je kod svih dobnih skupina. Stručnjaci stalno upozoravaju koliko je kvalitetan san bitan za cjelokupno zdravlje, a koliko nam je sna potrebno ovisi o dobi, ali nedavna studija sugerira da nije samo vaša dob već i spol bitan za određivanje koliko sna nam je potrebno.

National Sleep Foundation izdala je smjernice da bi osobe u dobi između 26 i 64 godine trebale spavati između 7 i 9 sati na dan.

Osobe starije od 64 godine trebale bi spavati 7, 8 sati, a tinejdžeri 9 do 10 sati, a mlađa djeca još i dulje. Žene trebaju 20 minuta više sna od muškaraca, pokazala su istraživanja, javlja Večernji list.

Razlozi? Moraju "nadokanditi" gubitak sna koji nastaje uslijed nekoliko razloga.Evo kojih...

Multitaksing, odnosno, obavljanje više stvari od jednom, a tome su žene sklonije nego muškarci, zahtijeva mnogo energije. Iscrpljujuće je kombinirati brigu za djecu, poslovne obveze i kućanske poslove.

Žene su češće "zaposlenije" nego muškarci što im oduzima i više energije koju treba nadoknaditi.

Žene su podložnije nesanici nego muškarci, posebice u odrasloj dobi. Stoga im je potrebniji i dulji san. Hormonske promjene tijekom menopauze, trudnoće i mjesečnog menstrualnog ciklusa mogu imati ozbiljne nuspojave kod žena. To može uzrokovati fizičke i emocionalne promjene, što može narušiti kvalitetu spavanja.

Istraživanja su pokazala da nedostatak kvalitetnog sna može uzrokovati i nakupljanje neželjenih kilograma.

Kopirati
Drag cursor here to close