Nebo iznad nas

Kiša ovog ljeta sprala rekorde u Federaciji

Osim u Livnu i Bugojnu na svim stanicama palo je više kiše u odnosu na vrijednosti za referentno razdoblje.
Lifestyle / Flash | 02. 08. 2018. u 15:18

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Početak ovogodišnjeg ljeta u Federaciji Bosne i Hercegovine obilježilo je veoma nestabilno vrijeme s neujednačenim padalinama i velikim brojem kišnih dana, nastalo pojačanim ciklonalnim aktivnostima iznad južne i jugoistočne Europe.

Na području Federacije Bosne i Hercegovine lipanj je bio vrlo sušan u Livnu, normalno kišan u Bugojnu i Tuzli, kišan u Mostaru, Sanskom Mostu, Gradačcu, Sarajevu i na Ivan-sedlu  te vrlo kišan u Bihaću i na Bjelašnici, navodi se u priopćenju Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Srpanj je prema količinama padavina bio normalno kišan u Bihaću, Gradačcu, Jajcu, Livnu, Sanskom Mostu, Tuzli i na Ivan-sedlu, u Bugojnu, Sarajevu i na Bjelašnici kišan, vrlo kišan u Mostaru i ekstremno kišan u Zenici.

Broj kišnih dana u lipnju kretao se od 12 do 22, što je više od referentnog razdoblja 1961.-1990. godine koji iznosi 11 do 15 dana te u srpnju od osam do 19, što je  također više u odnosu na referentno razdoblje 1961.-1990. godine koji iznosi od sedam do 11 dana.

U Sarajevu i Jajcu u lipnju izjednačeni su rekordi po broju kišnih dana, a u srpnju je u Sarajevu zabilježeno 19 dana s kišom što je apsolutni rekord broja kišnih dana za ovaj mjesec.

Lipanj 2018. godine bio je ekstreman po količini padavina.

Osim u Livnu i Bugojnu na svim stanicama palo je više kiše u odnosu na vrijednosti za referentno razdoblje.

U srpnju 2018. godine na jugozapadu, zapadu i dijelovima središnje Bosne palo je manje kiše u odnosu na referentni prosjek 1961.-1990, dok je u Sarajevu, Tuzli, Zenici i Mostaru palo više kiše od prosjeka.

U Zenici tijekom srpnja ukupno je palo 178,5 mm kiše, najviše od početka mjerenja na ovoj meteorološkoj stanici.

U kolovozu se, u pogledu kiše, prognozira stabilizacija vremena uslijed jačanja anticiklona iznad našeg prostora.

Očekivane količine padavina su ispod referentnog prosjeka, a očekivane maksimalne temperature u granicama ili nešto iznad referentnih vrijednosti, prognozira Federalni hidrometeorološki zavod BiH.

A prema prognozi, u Bosni će u petak biti pretežno oblačno vrijeme s lokalnim pljuskovima i grmljavinom. U Hercegovini sunčanije će biti prijepodne. U drugoj polovini dana jači razvoj oblačnosti će u poslijepodnevnim satima i u Hercegovini prouzročiti lokalne pljuskove i grmljavinu.

Puhat će slab do umjeren vjetar sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 15 i 19, na jugu zemlje od 20 do 24 stupnja. Najviša dnevna većinom između 24 i 29, na jugu zemlje od 31 do 35 stupnjeva.

Temperature zraka u 14.00 sati: Bjelašnica 14 stupnjeva, Livno 21, Ivan-sedlo i Sokolac 22, Banja Luka 23, Sanski Most 25, Bihać, Sarajevo, Tuzla i Zvornik 26, Bugojno, Gradačac i Prijedor 27, Brčko 29, Zenica 30, Trebinje 33, Mostar 34 i Grude 35, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close