Crtići

Kinezi cenzurirali South Park

Kontroverzna epizoda "Band in China" paralelno prati Randyja Marsha koji je zatočen u kineskom radnom logoru zbog prodaje marihuane, i dječake iz South Parka čiji je bend postao takva internet senzacija da utjecajni menadžer želi snimiti film o njima
Lifestyle / Flash | 08. 10. 2019. u 08:49 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 
Nakon što su epizodom "Band in China" ismijali način na koji Hollywood udovoljava kineskim vlastima kako bi izbjegao cenzuru u najmnogoljudnoj zemlji svijeta, Peking je na internetu uklonio svaki mogući trag o kultnoj animiranoj seriji South Park. Autori serije Trey Parker i Matt Stone odgovorili su urnebesnom isprikom kojim su zapravo čvrsto stali iza kontroverzne epizode.
Naime, nedavna epizoda South Parka - "Band in China" - privukla je ogromnu pažnju javnosti zbog oštre kritike načina na koji se Hollywood prilagođava kineskim vlastima kako bi izbjegao cenzuru na tom atraktivnom tržištu, piše Hollywood Reporter.
Vlada u Pekingu brzo je reagirala i s kineskih internetskih stranica, stranica za streaming i društvenih mreža izbrisala doslovno svaki isječak, epizodu, pa čak i raspravu o South Parku.
Tako je među milijardama poruka na društvenoj mreži Weibo - kineskom pandanu popularnom Twitteru - sada nemoguće pronaći i jednu jedinu riječ o South Parku. Na streaming servisu Youku koji je u vlasništvu internet giganta Alibabe, izbrisani su svi linkovi na isječke, epizode i cijele sezone South Parka.
 
Autori serije Trey Parker i Matt Stone odgovorili su sarkastičnom isprikom kineskim vlastima.

"Poput NBA lige, želimo dobrodošlicu kineskim cenzorima u naše domove i naša srca. I mi volimo novac više od slobode i demokracije. Xi (Jinping, predsjednik Kine), uopće ne nalikuje na Winnie the Pooha. Gledajte našu 300. epizodu u srijedu u 22 sata. Živjela velika Komunistička partija Kine. Nek nam jesenja žetva šećerne trske bude blagorodna! Jesmo sad OK, Kino", naveli su Parker i Stone u pisanoj izjavi, piše N1.

Kontroverzna epizoda "Band in China" paralelno prati Randyja Marsha koji je zatočen u kineskom radnom logoru zbog prodaje marihuane, i dječake iz South Parka čiji je bend postao takva internet senzacija da utjecajni menadžer želi snimiti film o njima.

Dok Randy čeka u radnom logoru, a društvo u susjednoj ćeliji mu pravi medo Winnie the Pooh (inače cenzuriran u Kini zbog šale da nalikuje na predsjednika Xija), utjecajni menadžer prepravlja scenarij filma o Stanu, Jimmyju, Kennyju i Buttersu kako bi ga mogao distribuirati u Kini.

"Znate što kažu - morate snizite svoje ideale slobode, ako želite sisati toplu kinesku sisu", savjetuje menadžer klince iz Colorada.
Epizoda je emitirana nakon nedavnog incidenta s NBA klubom Houston Rockets čiji je generalni menadžer Daryl Morey na Twitteru podržao prosvjednike u Hong Kongu, što je bilo dovoljno da kineske TV mreže najave bojkot prijenosa utakmica Rocketsa, a sponzori iz Kine povuku sredstva za taj tim iz Teksasa.

Ubrzo je uslijedila javna isprika Rocketsa i NBA lige, u tonu koji su autori South Parka efektno podvrgli satiri,  navodi N1.
Kopirati
Drag cursor here to close