Šarenilo

Kineske skulpture miševa postale popularne u zemlji i inozemstvu

Kineski narodni umjetnici čine čuda sa glinom, a ovaj zanat je prepoznat kao nacionalna nematerijalna kulturna baština.
Lifestyle / Flash | 24. 12. 2019. u 18:00 Fena
Kineske skulpture miševa postale popularne u zemlji i inozemstvu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sjeverozapadnoj kineskoj pokrajini Shaanxi prave se šarene skulpture miševa koje su postale najprodavanije umjetnine u zemlji, ali i najprodavaniji proizvod iz te pokrajine u inozemstvu.

Lokalni umjetnici rade na izradi rukotvorina i ukrasa za nadolazeću kinesku lunarnu novu godinu, Godinu miša.

Selo Liuying u okrugu Fengxiang poznato je kao rodno mjesto glinenih skulptura. Kineski narodni umjetnici čine čuda sa glinom, a ovaj zanat je prepoznat kao nacionalna nematerijalna kulturna baština.

''Četiri latice cvijeta oslikane na tijelu miša simboliziraju bogatstvo i sreću tijekom cijele godine, a tradicionalni uzorak šišmiša služi kao amajlija i donosi mir i bogatstvo. Kombinacija modernih stilova i tradicionalnih uzoraka čine glinenog miša živahnijim'' - rekao je skulptor Hu Xinmin.

Izrada skulptura od gline jedna je od najstarijih i najistaknutijih narodnih umjetnosti u Kini. Ova antička umjetnost potiče još iz kasne dinastije Yuan, a skulpture su odlikovane svijetlim bojama, neobičnim oblicima i blagim linijama.

U selu Liuying ima više od 300 domaćinstava koja se aktivno bave izradom skulptura od gline. Više od 10.000 skulptora gline izvoze svoje rukotvorine u više od 60 zemalja, kao što su SAD, Njemačka, Francuska i Japan.

Kopirati
Drag cursor here to close