Kunxun

Kina klonira policijske pse - smanjuju vrijeme i novac potrebne za njihovu obuku

Kunxun je sada štene staro dva mjeseca, a kineski mediji javljaju kako je "tek prvi od tisuća pasa".
Lifestyle / Flash | 20. 03. 2019. u 12:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

China Photos/Getty Images / Ilustracija

Kunxun je tromjesečno štene klonirano od policijskog psa obučenog za pronalaženje droge u Pekingu.

Znanstvenici iz jugozapadne kineske pokrajine Yunnan klonirali su, kako su kazali "Sherlocka Holmesa među policijskim psima tragačima" u sklopu programu čija je svrha skratiti vrijeme obuke i smanjiti troškove za obuku policijskih pasa tragača.

Prvi klonirani policijski pas, ženka nazvana Kunxun, nastala je iz uzorka DNA uzetog od sedmogodišnje ženke po imenu Huahuangma, koja je osvojila niz nagrada za pomoć u više slučajeva pronalaženja droge u gradu Puer.

Da bi dobili Kunxun, genetski materijal od sedmogodišnje ženke je izvađen i poslan u laboratorij u Peking. Embrion je izrađen pomoću jajne stanice drugog psa i ugrađen je u surogat majku. "Zamjenska majka je bila beagle. Kako bi se spriječile komplikacije i poboljšala stopa preživljavanja, provodimo carski rez", opisao je Liu Xiaojuan, voditelj tog projekta. "Ona je prijateljska prema ljudima, druželjubiva i oprezna", kazao je analitičar projekta Wan Jiusheng.

Kunxun je sada štene staro dva mjeseca, a kineski mediji javljaju kako je "tek prvi od tisuća pasa". Proći će opsežnu obuku o otkrivanju droga i traženju dokaza te postati profesionalni policijski pas u dobi od 10 mjeseci, priopćeno je iz policije.

Kloniranje je provela tvrtka Sinogene Biotechnology Company, tvrtka sa sjedištem u Pekingu specijalizirana za kućne ljubimce i životinje za komercijalnu uporabu, u suradnji s Poljoprivrednim sveučilištem Yunnan uz potporu Ministarstva javne sigurnosti, piše South China Morning Post.

Znanstvenici se nadaju da će vremenom postići "obimnu proizvodnju" kloniranih policijskih pasa koji bi donijeli na uštedi vremena i novaca tijekom obuke. Zamjenik generalnog direktora Sinogene Biotechnology Zhao Jianping dodao je da su trenutno jedina zapreka visoki troškovi kloniranja pasa.

Obuka policijskih pasa obično traje oko pet godina i košta nešto manje od 75.000 američkih dolara, a jamstvo uspjeha u obuci ne postoji, navodi se u izvješću Poljoprivrednog sveučilišta Yunnan. Nije navedeno koja je cijena kloniranja psa.

Južna Koreja je ranije objavila da su stvorili prvog kloniranog psa 2005. godine, a dvije godine kasnije su počeli koristiti klonirane retrivere kako bi nanjušili drogu i tako pomogli carinskim djelatnicima.

Kopirati
Drag cursor here to close