Plesna revolucija

Kampanja protiv nasilja nad ženama ''One billion rising'' u Mostaru

Lifestyle / Flash | 08. 02. 2017. u 08:39 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Jedna milijarda ustaje'' (One billion rising) je poznata kampanja protiv nasilja nad ženama, koju je pokrenula Eve Ensler, autorica knjige ''Vaginini monolozi''.

Svjetskoj kampanji koja se obilježava 14. veljače, petu godinu za redom pridružuje se i Bosna i Hercegovina.

''Statistike su poražavajuće, jedna od tri žene na planeti je silovana, pretučena i zlostavljana tijekom života. Ne smijemo olako prihvatiti ovu brojku - svaka brojka odražava jedan život kojem se uzima pravo na slobodu i izražavanje. Učinimo nešto! Jer, danas je to NEKA žena, sutra ste to VI'', poručuju organizatori.

Dodaju kako naše društvo, nažalost, obiluje nasiljem u svim oblicima i jednostavno se nešto mora učiniti. ''Kampanja koju provodimo fokusirana je na borbu protiv nasilja nad ženama, ali želimo poslati univerzalnu poruku: STOP svakom obliku nasilja'', rekli su.

Ono što želimo je pokrenuti revoluciju -plesnu revoluciju! Plesom na Španskom trgu i u Mepas Mall-u želimo poslati jasnu PORUKU PROTIV NASILJA te podići svijest ljudi o ovom problemu.

Koordinatori ovog projekta u Mostaru su Vijeće mladih grada Mostara, Podružnica psihologa Hercegovina, Udruženje ''Žena BiH'' i ELSA Mostar.

Ove godine plesat će se na Španjolskom trgu 14.02.2017 godine s početkom u 14 sati, te u Mepas Mallu s početkom u 16 sati, a 15.02.2017. će se održati javna tribina na temu ''Žena ili mašina – eksploatacija žena'' kao nastavak naših aktivnosti u borbi protiv nasilja.

''Plesom ćemo poslati poruku da smo slobodne, ravnopravne, da ustajemo za pravdu. Svako ustajanje dio je kolektivne odlučne predanosti da zaustavimo nasilje na ovoj planeti, koje je traumatiziralo tijela djevojčica, djevojaka i žena; nasilje koje je od nas ukralo dio moći nad našom životnom snagom i vrijednosti. Svako ustajanje je ples povezivanja, zajednički poziv protiv rasne, ekološke, ekonomske i spolne/rodne nepravde'', poručuju organizatori akcije.

Pridružujemo se jasnoj i snažnoj poruci Eve Ensler, pokretačice kampanje: USTANITE, IMENUJTE NEPRAVDU, PROSVJEDUJTE SVOJIM TIJELIMA I OBAVEŽITE SEBE I SVOJU ZAJEDNICU NA PROSVJED!

 

Kopirati
Drag cursor here to close