2020.

Kakva je sudbina glazbenih festivala u cijeloj BiH ovog ljeta?

A zbog sigurnosti publike ali i izvođača, svoje 9. izdanje otkazao je i Sarajevo Beer Festival.
Lifestyle / Flash | 20. 05. 2020. u 19:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Krajem lipnja u gradu na Neretvi trebao je biti održan 8. Mostar summer fest. No, stiglo je obavještenje kako festival neće biti održan zbog pandemije korona virusa.

"Upravo smo nedavno potvrdili kako se ovogodišnji Mostar Summer Fest ipak neće održati zbog svima poznatih razloga, pandemije korona virusa. Poštujemo mjere i preporuke nadležnih institucija i svakako ne želimo dovoditi u opasnost ni naše posjetitelje kao ni izvođače", potvrdila je Dajana Jorgić iz Mostar Summer Festa.

2021.

Mostar Summer Fest je već zakazao novi termin, lipanj sljedeće godine. Kažu pokušat će zadržati identičan lineup ukoliko se budu mogli dogovoriti sa izvođačima.

A zbog sigurnosti publike ali i izvođača, svoje 9. izdanje otkazao je i Sarajevo Beer Festival.

"Mi smo se tijekom svih ovih godina zalagali za brojne društveno odgovorne norme, tako da smo se ove godine odlučili za ono najvažnije, borbu za naše zdravlje. Mi ćemo svu našu energiju i resurse usmjeriti za održavanje Sarajevo Beer Festivala sljedeće 2021.godine", izjavila je Danira Kostić sa Sarajevo Beer Festival.

Festival koji je nastao 2009. godine, u gradu soli, Kaleidoskop, također je otkazan.

"Festival umjetnosti Kaleidoskop podrazumjeva masovna okupljanja jer ima brojnu publiku, osim toga ugovori sa izvođačima se moraju sklopiti do početka travnja, a bio je to vrhunac pandemije. Zato smo donijeli odluku, zbog pandemije, da se otkaže Kaleidoskop, a sredstva namjenjana za Kaleidoskop upotrijebe za otklanjanje ekonomskih i socijalnih poslijedica pandemije", kazao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

OK Fest koji je zakazan za 17. srpanj, za sada nije otkazan. No, iz OK festa su kazali kako će se svakako pridržavati uputa nadležnih, a finalnu potvrdu, da li mogu održati festival, dobit će do 1. srpnja.

"Ukoliko se dogodi da u mjesecu srpnju budu zabrane za masovna okupljanja, mi ćemo OK fest pomjeriti za kolovoz. Shodno tome tražit ćemo adekvatan datum kada dobijemo tu informaciju, objavit ćemo tu informaciju kada bi se taj festival održao u kolovozu sa identičnim lineupom. Ono što možemo potvrditi našim gostima jeste da su nam svi izvođači potvrdili svoj dolazak kada god se taj festival bude održao", rekao je Mirza Salković, PR OK Festa.

Kad ćemo uživati u glazbi?

Ukoliko se, kako kažu iz OK festa, dogodi najgori scenarij, da do kraja ovog ljeta nema glazbeni festivala, OK Fest će isti lineup pomjeriti za sljdeću godinu.

Najveći festival u Srbiji, EXIT, izvjesno je, neće biti održan u planiranom terminu od 9. do 12. srpnja.

"Odlaganje festivala, odnosno prolongiranje festivala zapravo nikada nije bilo upitno. Exit je u više svojih pisama to isticao, međutim, da bi se to dogodilo na najbezbolniji način za sve, jeste aktiviranje više sile, što znači da se moraju izmjeniti ili raskinuti ugovore sa stotinama izvođača, produkcija hotela, gospodarskih subjekata koji sudjeluju u organizaciji jednog od najzahtjevnijih festivala u svijetu", pojasnio je Benjamin Bajramović sa EXIT festivala.

Glazbeni festivali neki su od najpogođenijih događaja uopće, a s obzirom na zabrane i ograničenja, pitanje je hoćemo li i kada moći uživo vidjeti, čuti i uživati u izvedbama nekih od najvećih glazbenih imena, javlja N1.

Festival dokumentarnog filma koji se održava u Širokom Brijegu, Mediteran film festival, kaže kako će biti optimistični.

''Natječaj za službeni dio, dokumentarni program u konkurenciji, je otvoren početkom godine, i filmovi, usprkos cijeloj ovoj situaciji, pristižu sa svih strana Mediterana. Iako je još rano davati neke konačne prognoze, dat ćemo sve od sebe da 21. izdanje MFF-a ove godine i održimo krajem kolovoza, kako je to i uobičajeno kod nas. Svakako, svjesni smo da postoji i ona druga mogućnost, na koju su bili primorani i drugi svjetski festivali, no zasad ostajemo optimisti'', rekli su za Bljesak.info iz Mediteran Film Festivala. 

Drugi širokobriješki festival, West Herzegowina Fest, istog je razmišljanja.

Kažu kako osluškuju stanje u regiji i ono što epidemiolozi spominju kad su u pitanju mjere.

''Još uvijek se malo toga zna kad su u pitanju putovanja i masovna okupljanja. Tako se i ponašamo. Osluškujemo svaki dan što se događa oko nas po pitanju drugih festivala i ponašat ćemo se onako kako budu išle preporuke'', kažu za Bljesak.info iz WHF-a.

Kopirati
Drag cursor here to close