Bizarna kontracepcija

Kako su se žene štitile od neželjene trudnće prije kondoma

Lifestyle / Flash | 18. 10. 2016. u 07:12 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potreba za kontracepcijom postoji otkako je i ljudi, a mjere kojima se štitilo od neplaniranih trudnoća kroz povijest su bile doista različite, a često bizarne i vrlo kreativne. Ostaje pitanje njihove učinkovitosti, no to im nije umanjilo popularnost. Evo što su žene sve radile, ponekad time i riskirajući svoje zdravlje.

1. Magična pljuvačka i mjesečina

Na Greenlandu su domoroci vjerovali kako je Mjesec zaslužan za trudnoću. Kako bi to izbjegli, žene s Greenlanda su izbjegavale gledati u Mjesec i prije odlaska na spavanje bi utrljale malo svoje sline na trbuh kako ih Mjesec ne bi potajno oplodio. Iz istog razloga su spavale na trbuhu. Ako je žena željela dijete, svlačila bi se na mjesečina i gladila trbuh.

2. Doza otrovne žive

Napredna civilizacija drevne Kine imala je jedinstvenu metodu kontracepcije. Naime, žene su znale koristiti opasnu mješavinu ulja i žive (koloidno srebro) koju bi popile prije seksa na prazan želudac. Kako je živa otrovna, ona izaziva promjene u koštanoj srži i može rezultirati neplodnošću - što su Kinezi promatrali kao učinkovitu kontracepciju.

3. Maslinovo ulje kao lubrikant

U antičkoj Grčkoj žene su pripremale mješavinu maslinovog ulja i ulja cedrovine koju su koristile kao spermicidno sredstvo. Aristotel je također pisao o toj metodi, kao i o činjenici da su žene otkrile kako maslinovo ulje usporava kretanje spermija. To im je omogućavalo da nakon seksa isperu sjeme iz rodnice, a ne ostanu trudne.

4. Med po grliću maternice

U drevnom Egiptu za zaštitu od trudnoće žene su premazivale grlić maternice medom. Iako ne djeluje kao spermicid, predstavljao je prepreku koja je onemogućavala spermi da prodre dublje u vaginu, a čak su koristile i mješavinu meda s izmetom krokodila. I danas postoji kontracepcija s medom u obliku dijafragme koja je premazana s medom, a ne sadrži umjetne hormone i može se nositi do 48 sati.

5. Ocat u vaginu

U hebrejskom Talmudu opisuje se metoda namakanja prirodne morske spužve u ocat i potom stavljanja te spužve u vaginu. Ovakva kontracepcija je imala tri cilja - zaštitu djevojčica koje su bile premlade da bi preživjele trudnoću, tijekom trudnoće kako bi se spriječila oplodnja tzv. sekundarnog jajašca te kako bi se spriječila trudnoća dojilje. I danas postoji uvjerenje kako ispiranje vagine mješavinom s octom nakon seksa sprječava trudnoću, no znanost to opovrgava.

6. Životinjska crijeva kao kondom

Prije kondoma od lateksa, kao kontracepcija su služila očišćena crijeva životinja ili njihovi mjehuri. To su koristili u antičkoj Grčkoj i Rimu, ne samo kao prevenciju trudnoće već i spolnih bolesti.

7. Vučji urin

Ljudi iz Srednjeg vijeka u medicini su se često oslanjali na vradžbine poput nošenja talismana i ispijanja magičnih napitaka. Neobična metoda kontracepcije iz tog doba je bila zaštita vučjim urinom, koji se nije prikupljao već je žena samo trebala hodati po tlu gdje je prethodno vučica mokrila.

Kopirati
Drag cursor here to close