trikovi

Kako se brzo riješiti nadutosti nakon blagdanskih jela

Lifestyle / Flash | 31. 12. 2015. u 09:04 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nije lako našem tijelu preživjeti svu tu finu hranu tijekom blagdana. Mnogi se osjećaju naduto, kao da im je struk netragom nestao, a odjeća nije više toliko komotna kao nedavno. Srećom, postoji nekoliko načina da se riješite nadutosti i novogodišnu noć dočekate s osjećajem olakšanja.

Ovo je 9 trikova kako uspijeti u tome:

1. Jedite manje hrane koja napuhuje - Suzdržite se od graha, luka, brokule, kupusa, cvjetače i ostale hrane koja izaziva nadutost. Umjesto toga posegnite češće za jabukama, kruškama i dinjama jer su bogate pektinom koji umiruje i dobar je za probavu. Pomoći će vam i probiotici jabuke, kruške i dinje koje su pektin bogat - to je smirujuća zamjena koja će držati tvoj razine vlakana gore. Uzmite probiotike i probavne enzime.

2. Jedite banane, kivi i jagode - Ovo voće sadrži visoke razine kalija koji djeluje kao diuretik i povećava količinu soli u mokraći - to je dobra vijest jer višak soli može izazvati zadržavanje vode u tankom crijevu.

3. Izbjegavajte gume za žvakanje - Gume za žvakanje sadrže ksilitol, sorbitol ili manitol što može povećati proizvodnju plina u probavnom traktu.

4. Pijte sok od aloa vere - Ovaj sok uklanja otrove iz tijela te štiti od mikroba, bakterija i virusa. Također, smanjuje unutarnje upale i kao pomaže u poboljšanju stanja kože.

5. Smanjite unos mliječnih proizvoda - Kao jedan od glavnih simptoma netolerancije na laktozu je nadutost pa svakako smanjite unos mliječnih proizvoda u organizam. Postoji mnogo alternativa mliječnim proizvodima poput rižinog mlijeka koje umiruje crijeva ili kokosovog mlijeka (ili jogurta). Smanjite i količinu proizvoda od pšenice.

6. Uzimajte probiotike - To je odično za probavu, kao i za raspoloženje te poticanje imuniteta, ali što je najvažnije, smanjuje proizvodnju plina i regulira bakterijsku neravnotežu u crijevima, a time i da trbuh bude ravan.

7. Opustite se - Stres uzrokuje nakupljanje kortizola i adrenalina što može dovesti do nadutosti pa svakako odvojite malo vremena i opustite se, primjerice, uz svijeće, toplu kupku, eterična ulja...

8. Vježbajte - Jaki mišići na trbuhu spriječit će da plinovi iz crijeva izguraju trbuh prema van pa neće toliko stršati.

9. Ne pričajte dok jedete - Gutanje zraka uzrokuje nadutost, piše Daily Mail.

Kopirati
Drag cursor here to close