'Imovinsku kartu na pregled, molim'

Kako s partnerom razgovarati o škakljivim financijskim pitanjima

Već na početku veze bitno je razgovarati o novcu.
Lifestyle / Flash | 21. 07. 2021. u 13:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Razgovori o novcu uvijek nam teško padaju. Bez obzira koliko ste dugo zajedno, malo je vjerojatno da imate iste poglede na novac. Vaša obitelj može biti imućna, a njegova doslovno preživljava ili obrnuto, a to će utjecati na vaš odnos prema novcu. Neugodno je biti bačen u situaciju s nesigurnim prihodima i minusima na sve strane, piše Cosmopolitan.hr.

Zato je već na početku veze bitno razgovarati o novcu. Ako to ne učinite , kasnije će problem biti još veći, a osim toga, sada je to zdrav razgovor o vašoj zajedničkoj budućnosti. Učinite to na pozitivan način, postavljajući neka od ovih pitanja.

Ako samo izlazite zajedno:

1. Kako se financira vaša obitelj?
2. Imate li kredita ili drugih dugova?
3. Na što najviše trošite?
4. Jeste li štedljivi ili ne?
5. Koja je vaša najveća financijska katastrofa?

Savjet: Na početku veze bitno je da sve ostane u dobrom svjetlu, ali ipak malo kopanja ne može se uzeti za zlo. Na taj način dobit ćete uvid u njegove navike i njemu bitne stvari. Također, i vi njemu recite na što trošite novac. Dobro je da vi krenete odavati neke informacije o sebi, jer će se na taj način on lakše uključiti i osjećat će se ugodnije.

Ako počinjete živjeti zajedno:

1. Imate li budžet i držite li ga se?
2. Kako ćemo podijeliti račune i druge troškove?
3. Želiš li otvoriti zajednički bankovni račun za troškove?

Savjet: Obzirom da ste oboje dio vašeg odnosa, dobro je frajera pitati za njegovo mišljenje o troškovima. Dobro rješenje je stavljati jednak iznos na zajednički bankovni račun, jer ćete tako oboje zadržati kontrolu nad vašim financijama. To je također i eksperiment da vidite hoće li to funkcionirati i u budućnosti.

Ako ulazite u brak:

1. Koje stvari i iskustva želimo sačuvati?
2. Koji su nam kratkoročni, a koji dugoročni ciljevi? Putovanje? Kupnja stana?
3. S koliko godina ćemo započeti s našim planom? Jesmo li na pravom putu?

Savjet: Parovi koji nemaju nikakv plan, često završe u velikim dugovima. Zato sve dobro isplanirajte, kako vas ne bi iznenadila neka neočekivana situacija.

Kopirati
Drag cursor here to close