Cool trikovi

Kako rashladiti stan bez klime

Lifestyle / Flash | 01. 07. 2016. u 13:26 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako nemaš ili ne želiš imati klima uređaj, svoj dom možeš dobro rashladiti uz ventilator i nekoliko trikova.

1. Ispred ventilatora stavi široku plitku posudu i napuni je kockicama leda. Kako ventilator puše po ledu tako će se prostorijom širiti hladniji zrak.

2. Umjesto kockica leda ispred ventilatora stavi plastične boce koji si prethodno zaledila. Ovaj način je čak i bolji jer se radi o većim komadima leda pa će se sporije topiti.

3. Jedno ili drugo zamotaj u ručnik, zaveži krajeve špagom i objesi između dva stolca. Stavi ispred ventilatora. Ispod ručnika stavi posudu.

4. Dva ventilatora oponašaju efekt klime, no samo ako ih dobro postavite - svaki na svoj kraj prostorije, no tako da "tjeraju" zrak u istom smjeru.

5. U kućama i stanovima donji prozori na zapadu te gornji na istoku bi svakako trebali biti otvoreni, jer će tako hladniji zrak ulaziti u dom, a ugrijani izlaziti. Ipak, u "pasjim vrućinama" bolje je ne otvarati prozore sve dok ne padne mrak, već stan u potpunosti zamračiti.

6. Zamračite prostorije. Prozore tijekom najtoplijeg dijela dana treba držati zatvorenim i sa spuštenim roletnama. Takođe, savetuje se da se na prozore stave bijeli ili svetli zastori jer se na taj način odbija svjetlost.

Iako ste vjerojatno već čuli, nije na odmet ponovno naglasiti da je preporučljivo da temperaturna razlika između vanjske i temperature u vašem domu ne prelazi od 5 do 7 stupnjeva, prvenstveno radi zdravstvenih razloga. Sve više od toga stvara za organizam temperaturni šok (pri prelasku iz hladnog u toplo i obrnuto), čije posljedice mogu biti čak i smrtonosne.

Kopirati
Drag cursor here to close