Savjet

Kako održati svježinu i ugodan miris kuhinjskih krpa?

Razlog zbog kojeg kuhinjske krpe i ručnici imaju neugodan miris jest loše održavanje njihove svježine,
Lifestyle / Flash | 24. 10. 2020. u 20:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija

Nema ništa gore od zamazanih i smrdljivih kuhinjskih krpa i ručnika. S obzirom na njihovu široku uporabu, uobičajeno je da imaju čudan miris, ali tome na kraj možeš stati pravilnim održavanjem!

Razlog zbog kojeg kuhinjske krpe i ručnici imaju neugodan miris jest loše održavanje njihove svježine, a razlog loše svježine jest njihovo učestalo i univerzalno korištenje za sušenje ruku, brisanje prosipanih stvari te uklanjanje prašine ili ostataka hrane s kuhinjskih površina. Neadekvatan način pranja u tome može samo odmoći jer ponekad i friško oprane krpe i ručnici još uvijek mogu imati ustajali miris.

Pravilno održavanje kuhinjskih krpa i ručnika

Ručnici i kuhinjske krpe napravljeni su s ciljem da apsorbiraju, a to je upravo ono što i čine. No, ako želiš sačuvati njihovu svježinu i postići visoku razinu higijene provjeri ovih nekoliko jednostavnih koraka:

Redovito ih peri - ako rublje pereš samo jednom tjedno, onda moraš osigurati dovoljan broj krpa i ručnika kako bi ih mogla mijenjati svakih nekoliko dana.

Namoči ih u posudu tople vode i octa - na oko 15 minuta, a u nju možeš dodati i još jednu žlicu sode bikarbone. 

Peri ih na visokoj temperaturi -  iako ih možeš prethodno natopiti na 15-ak minuta u toploj vodi, kada dođe vrijeme pranja odaberi visoke temperature.

Nikada ne ostavljajte krpe i ručnike u perilici rublja preko noći ili duže vrijeme - uvijek ih prebaci izravno u sušilicu kako bi rast bakterija bio minimalan ili ih objesi na sušilo za rublje.

Obavezno održavaj kuhinju suhom i čistom - ručnici i krpe mirise i vlagu mogu pokupiti i iz ustajalog zraka.

Kada ih ne koristiš, ručnike i krpe objesi na rub pećnice ili ih rasprostri na slobodnom mjestu - nikada ih nemoj slagati jedno na drugo jer će im to otežati sušenje te cirkulaciju zraka.

Svakog mjeseca stavi svoje ručnike i krpe u veliku posudu s kipućom vodom na pet do sedam minuta - to će ubiti preostale bakterije i ukloniti neugodne mirise!

Kopirati
Drag cursor here to close