Jednostavni prijedlozi

Kako napraviti hlad na balkonu ili terasi?

Zaštitu od sunca možeš odabrati ovisno o atmosferi koju želiš stvoriti i ovisno o dimenzijama prostora.
Lifestyle / Flash | 20. 08. 2020. u 09:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon napornog radnog dana ne postoji ništa ljepše od pijuckanja omiljenog napitka u svojoj maloj oazi, zar ne?  To je razlog više zbog kojeg u svom domu trebaš stvoriti pravi mali sjenoviti kutak pun hladovine, u kojem ćeš bezbrižno i opušteno uživati i tijekom najtoplijih ljetnih dana.

Donosimo nekoliko rješenja pomoću kojih tijekom cijelog dana možeš osigurati hlad na balkonu ili terasi, a pritom ne moraš potrošiti mnogo novca. Zaštitu od sunca možeš odabrati ovisno o atmosferi koju želiš stvoriti i ovisno o dimenzijama prostora.

Foto:Shutterstock / S dolaskom toplih ljetnih dana imamo veću potrebu boraviti na otvorenom 

Igra na sigurno

Rješenje s kojim nikako nećeš pogriješiti na balkonu ili manjoj terasi zasigurno je tenda. Možeš birati između onih na ručno ili motorizirano otvaranje. Prednost tende s mehanizam upravljanja je to što je po potrebi možeš jednostavno otvarati i zatvarati daljinskim upravljačem, no imaj na umu da se mehanizam može pokvariti, što iziskuje dodatne troškove. Također možeš napraviti improviziranu tendu. Za to će ti trebati velika tkanina, poput plahte ili presvlake od naslonjača, koju s jedne strane trebaš privezati za balkon, a s druge strane pričvrstiti za zid.

Foto:Shutterstock / Tenda je rješenje s kojim nikako nećeš pogriješiti na balkonu 

Nepogrešivi klasik

Najpopularniji način zaštite od sunca već godinama nedvojbeno su suncobrani. Njihova je najveća prednost cjenovna pristupačnost. Osim toga, vrlo su praktični zbog lakoće premještanja s jednog mjesta na drugo, kao i skladištenja. Dostupni su u različitim oblicima i dimenzijama, pa nerijetko imaju i estetsku ulogu u vanjskom prostoru. Iako stvaraju hlad, neki suncobrani ne osiguravaju zaštitu od UV zraka, pa je poželjno izabrati one kvalitetnije prilikom kupnje. Još jedna u nizu prednosti suncobrana je njegova dugotrajnost - mogu potrajati godinama.

Foto:Shutterstock / Suncobrani nerijetko imaju i estetsku ulogu u vanjskom prostoru

Boho šik

A ako tvoj balkon ili terasa odišu boho stilom, idealno rješenje za stvaranje hlada su vrtni baldahini. Osim što imaju estetsku ulogu u prostoru, pomoći će ti stvoriti željeni hlad. Još jedna velika prednost baldahina je zaštita od komaraca kad padne večer. Zbog toga su baldahini zapravo funkcionalni tijekom svakog boravka na balkonu ili terasi.

Foto:Shutterstock / Idealno rješenje za stvaranje hlada su vrtni baldahini

Osim baldahina, možeš staviti lagane zavjese ili paravane, koji će spriječiti prodiranje sunčevih zraka na tvoj balkon ili terasu. Vizualno efektan učinak postići ćeš ako umjesto jedne velike zavjese staviš nekoliko manjih. 

Urbana džungla

Gradski život i okruženost betonom mogu nas otuđiti od prirode, što nikako ne želimo! U tom slučaju možemo svoj balkon ili terasu pretvoriti u urbanu džunglu.

Foto:Shutterstock / Ne postoji ništa ljepše od pijuckanja omiljenog napitka u svojoj maloj oazi

To ćemo postići odabirom prirodnih materijala, poput različitog bilja, prirodnoga kamena i drvenih elemenata. U stvaranju hlada pomoći će ti vrtna ograda od bambusove trske. Savršeno će se uklopiti u ovaj stil uređenja, a neće previše zatvoriti prostor. Ne samo da će spriječiti prodiranje sunčevih zraka nego će te štititi i od neželjenih pogleda i osigurati ti željenu privatnost

Zelena oaza

S biljkama nikad ne možeš pretjerati na balkonu ili na terasi. Osim što podižu cijeli prostor i djeluju kao jak stilski akcent u prostoru, biljke ti mogu pomoći u stvaranju hlada. Najbolji odabir za to su biljke penjačice jer dobro podnose sunce i toplinu, a i zauzimaju veliku površinu, pa tako stvaraju veći hlad.

Foto:Shutterstock / Biljke penjačice dobro podnose sunce i toplinu

Na stranu koju želiš zaštititi od sunca postavi plastične ili drvene okvire koji će držati biljke penjačice. Drugo jednako dobro rješenje su viseće posudice s odabranim cvijećem koje također podnosi jako sunce. Cvjetne će posudice stvoriti savršen hlad i osigurati uživanje u zelenilu, piše portal miss7.  

Kad pronađeš idealno rješenje za stvaranje hladovine na svom balkonu ili terasi, vrijeme je za uživanje! Pripremi si osvježavajuće ljetno piće i pretvori to u svoj svakodnevni ljetni ritual.

Nije li upravo to sve što nam treba tijekom ovih paklenih vrućina?

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close