Kako ljetne vrućine učiniti izdržljivima za bebe

Lifestyle / Flash | 19. 07. 2016. u 18:24 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ljetne vrućine pravi su izazov za bebe koje još ne mogu reći kada im je vruće, a njihovo tijelo još uvijek ne može potpuno samostalno regulirati temperaturu tijela. Upravo zato, bebe su ovisne o vašoj pomoći. Kako prepoznati da je bebi previše vruće i kako joj pomoći?

Nervoza, plačljivost, osip i znojenje najčešći su simptomi da je djetetu previše vruće. Crvenilo se najčešće pojavljuje na pregibima gdje se koža dodiruje, ali i na pelenskom područje, piše Zadovoljna.hr.

No, osip se ne mora nužno pojaviti na prekrivenim dijelovima tijela, već je čest i po licu. Osim znoja, lice je često u doticaju s bakterijama koje beba ručicama prenosi na lice, pa je poželjno nekoliko puta dnevno mokrom mekanom krpicom i toplom vodom prebrisati bebu kako biste izbjegli osip.

Bebina odjeća u ljetnim mjesecima treba biti isključivo od laganog pamuka. Uz redovito "suho" kupanje krpicom i vodom, presvlačenje, skidanje bebe kada se znoji i što više vremena bez pelene osip se najčešće povlači već nakon dan-dva.

Ako se osip ne povuče nakon nekoliko dana, posjetite liječnika.

Bez obzira hladili prostoriju klima uređajem ili ventilatorom, važno je da temperatura u prostoriji bude ugodna za bebu, nikako ne ispod 25 stupnjeva, osobito ako s bebom izlazite van. Tada je potrebno temperaturu djetetovog tijela postupno podići gašenjem klime kako bi šok bio što manji kada izaće na visoke temperature. Ventilator i klima nikako ne bi smjeli puhati izravno u bebu.

Za spavanje bebi će biti dovoljna pamučna majica i pelena, kao i preko dana tijekom boravka u zatvorenom.

Bez obzira na vrućine, većina stručnjaka smatra kako isključivo dojenoj djeci nije potrebno davanje vode jer je majčino mlijeko zapravo 80 posto sačinjeno od vode, stoga se nemojte začuditi ako beba češće počne tražiti dojku tijekom dana.

Kopirati
Drag cursor here to close