Javili su se

Američki fotograf saznao istinu 28 godina nakon što je snimio obitelj izbjeglica iz BiH

Iskusni dokumentarist iz Norfolkoa, u američkoj saveznoj državi Virginiji, 1992. godine je u Karlovcu u Hrvatskoj fotografirao majku sa dvoje djece.
Lifestyle / Flash | 04. 03. 2020. u 14:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki fotograf i režiser Roger M. Richards na svom Facebook profilu objavio je dirljivu priču o životu jedne fotografije koju je napravio za vrijeme ratova na Balkanu devedesetih godina prošlog stoljeća.

Iskusni dokumentarist iz Norfolkoa, u američkoj saveznoj državi Virginiji, 1992. godine je u Karlovcu u Hrvatskoj fotografirao majku sa dvoje djece nakon što su oslobođeni iz zloglasnog logora Manjača, poslije čega ih je prihvatio Međunarodni Crveni križ.

''Dopuna priči iza fotografije koju sam snimio krajem 1992. godine, u gradu Karlovcu u Hrvatskoj, nekoliko sati nakon što su bošnjački i hrvatski zarobljenici iz logora Manjača, koji su osnovali bosanski Srbi, predati Međunarodnom Crvenom križu. Na fotografiji je jedna obitelj koja je upravo saznala da je njihov bližnji među onima koje su njihovi zarobljivači ubili u logoru'', napisao je Richards, napomenuvši da se priča tu ne završava.

Primio je poruku od Nihada Kanjesića, tada malenog dječaka iz Ključa koji se nalazi na fotografiji zajedno sa uplakanom majkom i sestrom Enesom.

Nihad je Richardsu napisao poruku u kojoj stoji:

"Zdravo Rogere, pišem ti u vezi sa slikom...Upravo me je o njoj obavijestio prijatelj iz Sarajeva koji ju je vidio u "Sarajevskim ružama" (Sarajevo Roses, dokumentarac Rogera Richardsa op.a.). Ja sam dječak lijevo, sa mojom majkom i sestrom pored mene. Nikada nismo vidjeli ovu fotografiju i bili smo zapanjeni kad smo je vidjeli u vašem dokumentarcu...Imao sam tri godine, da budem precizan! Kada si govorio o fotografiji, spomenuo si da smo tada upravo bili saznali da je moj otac ubijen", napisao je on i upravo tu nastaje preokret u priči iza fotografije.

''Želim da razjasnim da mi tada nismo znali je li on živ ili mrtav, bio je u Manjači sedam mjeseci...'', napisao je mladi Nihad.

Dalje je Richards objasnio da su kasnije saznali da je došlo do greške u identifikaciji njegovog oca koji je zapravo preživio logor. Obitelj Kanjesić, otac Enes, majka Fadila, kćerka Enesa i sin Nihad, kasnije su pridružili tisućama Bosanaca koji su od rata pobjegli u Sjedinjene Američke Države. Danas obitelj živi u Chattanoogi, Tennesse.

''Otac mi je bio u Manjači sedam mjeseci, kada je pušten, mi smo se spojili u Karlovcu'', kazao je Nihad za Oslobođenje/MojaBiH, napomenuvši da ne zna detaljno priču jer je tad bio trogodišnji dječak.

U Richardsovoj bogatoj biografiji stoji da je pokrivao teme od Bijele kuće do brojnih konflikta širom svijeta, uključujući raspad Jugoslavije, građanski rat u Nikaragvi i El salvadoru, američku invaziju Paname, gerilske i narko obračune u Kolumbiji, potragu za mirom između Izraela i Palestine...

Autor je dokumentarnog filma Sarajevske ruže koji je 2016. godine prikazan na Sarajevo Film Festivalu.

Kopirati
Drag cursor here to close