Teško mu odoljeti

Kako izbjeći trovanje sladoledom?

Lifestyle / Flash | 04. 05. 2017. u 06:54 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najpopularniji desert u ljetnim mjesecima svakako je sladoled koji se već u najrazličitijim varijantama nudi u trgovinama, slastičarnicama, ali i na ulici, i teško mu je odoljeti.

No, stručnjaci upozoravaju da je sladoled vrlo osjetljiva hrana koja je često uzrok crijevnih problema kod ljudi i stoga zahtijevaju posebne uvjete skladištenja i higijensko rukovanje.

Bakterije u sladoledu i drugim smrznutim desertima koje uzrokuju ozbiljne infekcije najčešće su Salmonella lysteria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Enterobacteriaceae. Trovanje sladoledom može biti ozbiljno, ponekad čak i smrtonosno, a posebno su osjetljive starije osobe i djeca, koja su i najveći ljubitelji sladoleda.

Problem je što kozumirajući sladoled obično nema nikakvih znakova koji bi upozoravali da se baš u vašoj kuglici krije opasni uzročnik bolesti.

Tek nekoliko sati nakon što ste se ugodno osvježili pojavljuju se tipični znakovi trovanja kao što su: mučnina, povraćanje, tupi bol u trbuhu, proljev, glavobolja.

Da biste na najbolji način sačuvali kupljeni sladoled i tako izbjegli trovanje, stručnjaci su sastavili nekoliko korisnih savjeta kojih se treba pridržavati, piše Slobodna Dalmacija.

Kad planirate kupiti sladoled, učinite to tek na kraju kupovine.

- Obratite pažnju na ambalažu proizvoda koji kupujete. Ona na dodir mora biti čvrsta i zamrznuta. Ako je proizvod mekan na dodir, znači da nije pohranjen na odgovarajućoj temperaturi. U tom slučaju upozorite prodavača, jer se zna dogoditi da se i frižideri pokvare, ostanu otvoreni ili se pak sladoledi pokvare tijekom transporta.

- Kupljeni sladoled odvojite od drugih namirnica koje ste kupili i po mogućnosti odmah spremite u izolirane torbe ili mini prijenosne hladnjake koji će ga zamrznutog sačuvati do kućnog hladnjaka jer ćete tako izbjeći izlaganje sladoleda visokim temperaturama.

- Kod kuće sladoled odmah pohranite u zamrzivač.

- Rastopljeni sladoled nikada ponovno ne zamrzavajte, što je vrlo česta greška.

- Provjerite rok trajanja i konzumirajte samo sladoled kojemu nije istekao rok upotrebe.
- Kupljeni sladoled čuvajte isključivo u originalnoj ambalaži koja mora biti dobro zatvorena.

- Sladoled ne spremajte u zamrzivač zajedno sa drugim namirnicama koje bi mogle utjecati na njegov okus i miris.

- Prilikom serviranja poštujte pravila higijene ruku i pribora kojim se služite.

- Kupujete li sladoled u slastičarnici ili na ulici, obratite pažnju na higijenu prodajnog prostora i prodavača koji bi morali voditi računa o čistoći pribora, ali i odvojenoj manipulaciji sladoledom i novcem koji je prijenosnik cijelog spektra uzročnika bolesti.

- Ako primijetite nepravilnosti, upozorite prodavača ili sanitarnu inspekciju, kako biste zaštitili sebe i druge.

- Ako se nakon konzumiranja sladoleda pojave neke od nabrojenih tegoba i traju dulje vrijeme, svakako posjetite liječnika.

Kopirati
Drag cursor here to close