Lobiranje

Kako Cola i Pepsi milijunima sakrivaju štetne sastojke

Lifestyle / Flash | 13. 10. 2016. u 09:51 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Coca-Cola i Pepsi Cola ne žele identificirati i javno navesti toksične i kancerogene kemikalije koje se nalaze u njihovim proizvodima i lobiraju protiv usvajanja zakona koji to predviđaju, piše New York Times.

Ove kompanije potrošile su gomile novca za lobiranje unutar grupa koje zagovaraju zakone kojima je predviđeno da se proizvođači bezalkoholnih i gaziranih pića odrede prema otrovnim kemikalijama u svojim proizvodima.

Kako piše New York Times, najnovija istraživanja objavljena u američkom stručnom časopisu za prevenciju pokazuju da je industrija gaziranih pića posljednjih pet godina velikim svotama pokušala ušutkati udruženja i grupe koje promoviraju zdrav život.

Autori studije, profesor na bostonskom sveučilištu Michael Siegel i njegov student Daniel Aaron, istražili su opširnu dokumentaciju i prepisku kompanija s udruženjima koja promoviraju zdravlje.

Otkrili su kako "megakompanije" troše veliki novac da bi, bar privremeno, zaustavile sve što može ugroziti njihove proizvode.

Organizacija NAACP, jedna od najstarijih i najutjecajnijih organizacija za ljudska prava u SAD, pokrenula je kampanju protiv proizvođača gaziranih pića koja izazivaju prekomjernu gojaznost, posebno među latinoameričkom i afroameričkom populacijom, te kod djece.

Otkriveno je da je Coca-Cola pokušala zaustaviti tu organizaciju prebacivši na njezin račun više od milijun dolara.

Američko Udruženje dijabetičara primilo je od Coca-Cole donacije u iznosu od 140.000 dolara, američko Udruženje za bolesti srca 400.000 dolara, a Nacionalni institut za zdravlje dva milijuna dolara mita da ne "talasaju" u vezi s kompanijinim proizvodima.

Sva tri prozvana udruženja, međutim, demantiraju primanje mita i tvrde da im je novac doniran isključivo kako bi u suradnji s tim kompanijama promovirali zdravlje.

Pepsi Cola je za nekoliko tjedana potrošila šest milijuna dolara lobirajući unutar zdravstvenih udruženja.

Nakon što su podaci izašli u javnost, iz uprave kompanije poslali su priopćenje u kojem navode da je neutemeljeno prozivati Pepsi Colu da svojim proizvodima potiče prekomjerno debljanje, pošto su gazirana pića tek mali dio ponude iz asortimana.

Coka Cola je tako na istraživanja kojima je pokušala osporiti vezu između gaziranih pića i gojaznosti potrošila stotinjak milijuna dolara.

Mediji navode da je gradonačelnik Philadelphia pokušao zabraniti prodaju gaziranih pića u tamošnjim dječjim bolnicama, nakon čega je industrija bezalkoholnih pića ponudila donaciju od deset milijuna dolara.

Ponuda je odbijena, a grad je odmah nametnuo porez na tu vrstu pića, piše New York Times.

Kopirati
Drag cursor here to close