Talent

Još jedno čudo u BiH: Djevojčica Bojana za tri minute nauči svaki kalendar

Lifestyle / Flash | 04. 05. 2016. u 14:25 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada biste pitali desetogodišnju Bojanu Vukotić iz Poveliča kod Srpca za bilo koji datum u posljednjih nekoliko godina, ona bi vam istog sekunda odgovorila i dan u kojem se zbio.

Zahvaljujući nesvakidašnjem talentu, ona je u stanju za svega nekoliko minuta naučiti i kalendar bilo koje godine cijeli milenij unazad, i kao iz topa će odgovoriti da je na primjer 27. travnja 1016. godine bila subota, piše Glas Srpske.

U svom kraju je već postala poznata kao djevojčica s kalendarom u glavi, pa često voli zabavljati obitelj, prijatelje i susjede s ovim neobičnim darom.

''Prošle godine me pitala kad sam rođena, a kada sam rekla 2. srpnja ona je rekla da taj datum pada u četvrtak. Nisam tome pridavala pažnju, ali je onda počela pogađati rođendane braće i sestara i tada sam se zainteresirala. Provjerila sam još nekoliko datuma i uvjerila se da nepogrešivo zna sve datume i dane unazad tri godine, a neke čak iz 2017. Godine'', ispričala je majka Dubravka.

Problem joj ne predstavljaju ni kalendari koji datiraju stotinama godina unazad ili unaprijed, a koji se mogu pronaći na internetu.

''U stanju je naučiti kalendar iz bilo koje godine, bilo da se radi o 535. ili 1912. godini. Fokusira se na njega u tišini i naprosto ga skenira tri do četiri minute, a onda će kao od šale davati točne odgovore'', kaže Dubravka.

Na pitanje kako je moguće da tako brzo dođe do željenog datuma, Bojana kaže da joj se stvori slika kalendara u glavi.

Cijelu stvar čudnijom čini to što Bojana do pete godine gotovo da nije mogla govoriti, i znala je samo par riječi, zbog čega su sumnjali da je dijete sa posebnim potrebama. Vodili su je na pretrage, ali nije potvrđeno da ima smetnje u razvoju. Upisali su je u redovnu nastavu i trenutno pohađa peti razred područne škole u Poveliču.

Kopirati
Drag cursor here to close