Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Jonjić: U FBiH potreban zakon o organizacijama osoba sa invaliditetom

Na području Federacije još uvijek postoji određeni broj organizacija koji se zapravo suštinski ne bave problemima osoba s invaliditetom.
Lifestyle / Flash | 03. 12. 2018. u 15:16 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Ilustracija

U cilju prevazilaženja problema s kojima se osobe sa invaliditetom trenutno susreću Vlada Federacije BiH utvrdila je i uputila u parlamentarnu proceduru Nacrt zakona o organizacijama i reprezentativnim organizacijama osoba sa invaliditetom i civilnih žrtava rata. 

Njegovom primjenom doći će do stabilnosti u financiranju organizacija osoba s invaliditetom, u skladu sa Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom, budući da u tom pogledu zakonsko rješenje ne postoji. 

Rekao je to Feni pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne politike Dobrica Jonjić na događaju u Sarajevu koji je upriličen povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. 

Pred predstavnicima vladinog i nevladinog sektora upozorio je da na području Federacije još uvijek postoji određeni broj organizacija koji se zapravo suštinski ne bave problemima osoba s invaliditetom. 

''Zato nam je potreban zakon da bi se isprofilirale one organizacije koje zaista zastupaju osobe s invaliditetom, koje im nude kvalitetne programe. Takve organizacije trebaju biti partneri ministarstvima na svim razinama'', rekao je Jonjić. 

Potvrdio je da Federalno ministarstvo rada i socijalne politike ima dobru suradnju sa devet udruženja Koordinacijskog odbora udruženja osoba sa invaliditetom koji je organizirao današnji prijem u Sarajevu za  osobe s invaliditetom. 

''Ovom prilikom željeli smo ukazati da osobe sa invaliditetom moraju biti ravnopravni članovi društva. U tom cilju u Kantonu Sarajevo riješene su neke arhitektonske barijere, tako da ove osobe mogu otići pogledati predstave u Narodno pozorište ili Pozorište mladih. Ostali su mnogi problemi, poput prometnih raskrsnica ili zapošljavanja'', kazao je tajnik Koordinacijskog odbora udruženja osoba sa invaliditetom KS Armin Smajlović. 

Aktualni problemi, kako je poručila ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Amela Dautbegović, trebaju se rješavati u nadolazećem razdoblju kroz realizaciju Akcijskog plana za osobe s invaliditetom.

Kopirati
Drag cursor here to close