Bezos Earth Fund

Jeff Bezos daje 10 milijardi dolara za borbu protiv klimatskih promjena

Jedna od najvećih pojedinačnih donacija u povijesti iznosi oko 7,7% Bezosovog ukupnog bogatstva, a njome će biti osnovana zaklada Bezos Earth Fund.
Lifestyle / Flash | 18. 02. 2020. u 16:17

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Amazona i najbogatiji čovjek na svijetu (koji, doduše, na toj ljestvici povremeno oscilira između 1. i 2. mjesta), Jeff Bezos, objavio je kako pokreće zakladu Bezos Earth Fund.

"Klimatske promjene najveća su prijetnja našem planetu", napisao je, i najavio kako će zajedno s drugim organizacijama, znanstvenicima i aktivistima raditi na spasu Zemlje i prirodnog svijeta.

U te će svrhe zakladi za početak donirati svojih 10 milijardi dolara, a prve donacije za ekološke i klimatske projekte počet će isplaćivati ovoga ljeta.

Ova donacija jedna je od najvećih pojedinačnih u povijesti, no i kao takva Bezosu će odnijeti tek oko 7,7% ukupnog bogatstva koje trenutačno iznosi 130 milijardi dolara, javlja Zimo.

Ispred njega su po pojedinačnim donacijama tek Warren Buffett koji je zakladi Bill & Melinda Gates darovao 36,1 milijardu dolara (u dionicama i "na rate") te Helen Walton (supruga osnivača Walmarta) čijom je smrću njezina zaklada dobila 16,4 milijardi dolara.

Bezosova ekološka zaklada imat će cilj financirati sve one čiji rad pomaže u očuvanju biološke raznolikosti, prirode, i općenito dobrobiti našeg planeta.

U misiji spašavanja Zemlje "bit će potreban kolektivni napor velikih kompanija, malih kompanija, država, globalnih organizacija i pojedinaca", napisao je Bezos.

Amazon je do sada po pitanju klimatskih promjena ima kontroverzne poteze. Kritike koje su na račun velikog ugljičnog otiska kompanije dolazile od zaposlenika utišavali su, no s vremena na vrijeme su pod pritiskom pokretali ekološke inicijative poput nedavno najavljenog prelaska na električna vozila za dostavu i ispunjavanja ciljeva iz Pariškog sporazuma 10 godina unaprijed.

Kopirati
Drag cursor here to close