Ljeto 2019.

Jedno od najtoplijih ikad

Odstupanja srednje sezonske temperature zraka za ljeto od višegodišnjeg prosjeka 1961.-1990. bila su pozitivna, i kretala su se od 2,2 °C na Ivan-sedlu do 3,5 °C u Bihaću.
Lifestyle / Flash | 03. 09. 2019. u 16:45 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni hidrometeorološki zavod BiH objavio je da se ljeto 2019. može okarakterizirati kao jedno od najtoplijih od početka meteoroloških mjerenja. 

Bilo je svega

Ističu da su zabilježeni izraženi toplotni valovi, veliki broj uzastopnih dana s maksimalnim temperaturama preko 30 °C, prostorno i količinski neujednačene padalinske prilike koje su oscilirale u velikom rasponima, od ekstremno kišnih u Bugojnu, do sušnih u Livnu.

Srednje sezonske temperature zraka tijekom klimatološkog ljeta (od 1. juna do 31. augusta) kretale su se između 21,0 °C u Livnu i 26,7 °C u Mostaru, u planinskim područjima od 11,9 °C na Bjelašnici do 17,8 °C na Ivan-sedlu.

Odstupanja srednje sezonske temperature zraka za ljeto od višegodišnjeg prosjeka 1961.-1990. bila su pozitivna, i kretala su se od 2,2 °C na Ivan-sedlu do 3,5 °C u Bihaću.

Prema metodi percentila, temperaturne vrijednosti za ljeto u odnosu na referentni klimatoološki period 1961.-1990. svrstavaju se u kategoriju 'ekstremno toplo'.

Količina padalina tijekom sezone ljeta 2019. bila je u Sarajevu, Mostaru, Livnu na Ivan-sedlu i Bjelašnici uglavnom manja od prosjeka dok je na ostalim stanicama bila iznad prosjeka, u Bugojnu i rekordna od početka mjerenja.

Pročitajte još

Kako dalje

Prema srednjoročnoj prognozi do 10. rujna očekuje se promjenljivo vrijeme s dužim sunčanim periodima, uz moguće lokalne pljuskove širom Bosne i Hercegovine.

Temperaturni režim djelimično će se primijeniti i bit će osjetno ugodnije u odnosu na sparne i vrlo tople dane u proteklom periodu. Jutarnje temperature u Bosni kretat će se od 8 do 13, na jugu od 13 do 19 stupnjeva, a dnevne u Bosni od 18 do 23, u Hercegovini od 25 do 30 °C.

Nestabilno uz veće količine padalina očekuje se od 11. rujna do kraja prongoznog perioda 18. septembra. Očekivane jutarnje temperature u Bosni očekuju se od 7 do 12, u Hercegovini od 12 do 17, dnevne od 14 do 19, a na prostoru Hercegovine od 21 do 26 °C.

U sljedeća tri mjeseca, odnosno tijekom jeseni 2019., u Bosni i Hercegovini, prognozira se toplije uz uobičajene količine padalina ili nešto manje u usporedbi s referentnim periodom 1981.-2010. Kada su u pitanju temperature veće pozitivno odstupanje očekuje se u studenom, dok će padalina bit neujednačen, a najviše padalina očekuje se u prvoj polovici listopada.

Jesen 2019., u usporedbi s istim periodom prošle godine, trebala bi biti nešto hladnija u južnim, a u sjevernim i centralnim predjelima približnih temperaturnih vrijednosti uz veće količine padalina na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine.

U prognoziranom periodu očekuju se više temperature u odnosu na uobičajene vrijednosti. Pri tome su mogući prodori hladnijeg zraka, izraženije u studenom, uz vjerojatnost pojave snijega na višim nadmorskim visinama. Na jugu zemlje izgledna su kraća razdoblja s intenzivnijim padalinama, priopćeno je iz FHMZ.

Kopirati
Drag cursor here to close