Rak dojke

Jedan narcis jedan život - Važno je ići na redovite preglede

Lifestyle / Flash | 21. 03. 2017. u 12:21 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas je na platou ispred Mepas Malla u Mostaru održan 14. dan narcisa, pod nazivom 'Jedan narcis, jedan život'.

Organizator manifestacije Udruga građana 'Novi pogled' upozorava sve na važnost ranog otkrivanja raka dojke i podiže svijest kod zdrave populacije svih uzrasta o značaju brige za zdravlje.

Predsjednica Udruge Maja Memić naglasila je kako njihova udruga ne postoji samo zbog oboljelih, već i zbog zdravih žena.

''Svrha je da naše sugrađanke pokrenemo i ukažemo im na veliki problem raka dojke, odnosno potrebu da vode računa o sebi, da budu osviještene te da jednom godišnje rade detaljne mamografske i ginekološke preglede'',  kazala je Memić, upozorivši kako je karcinom dojke i ginekološki karcinom kod žena i dalje u porastu te da sve više mlađih osoba obolijeva.

''Sigurne pokazatelje i podatke nemamo, jer smo zemlja koja nema registar za maligna oboljenja, ali ono što znamo jeste da se godišnje u cijeloj BiH podijeli 1400 paketića prve pomoći koji sadrže sve ono što je ženi potrebno u prvim danima nakon operacije dojke'', kazala je Memić, a prenosi Fena.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a Eniz Čolaković kazao je kako Zavod završava izvještaj o zdravstvenom stanju stanovništva za 2016. godinu, ali prema dostupnim podacima, na području Mostara 97 osoba je oboljelo od karcinoma dojke, od čega 95 žena i dva muškarca. Dodao je kako je 26 žena izgubilo bitku s ovom bolešću.

''Karcinom dojke je u jednom velikom porastu, ne samo kod nas, nego u cijelom svijetu'', upozorio je Čolaković.

Inače, samopregled dojki je važan dio zdravlja svake žene i ima veliku ulogu u ranom otkrivanju promjena i bolesti u dojkama. U nastavku vam donosimo upute kako raditi samopregled.

Samopregled dojke najbolje je raditi pred ogledalom.

1. Stanite se ispred ogledala goli do pasa.

2. Prvo što se radi je inspekcija, dakle gledamo što vidimo u ogledalu. To se radi na način da se rukama podbočimo i pogledamo u ogledalu jesu li dojke simetrične, ima li na njima brazdi, postoji li sekrecija iz bradavice ili disproporcija u veličini same dojke.

3. Zatim se podignu ruke iznad glave pri čemu se koža zategne te možemo vidjeti je li nam promakla neka promjena dok smo držali ruke dolje. Važno je zapamtiti da lijevu dojku pregledavamo s desnom rukom, a desnu dojku s lijevom rukom.

Kopirati
Drag cursor here to close