Samo umjereno

Je li moguće jesti previše voća?

Lifestyle / Flash | 06. 06. 2016. u 07:56 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

?oš od malih nogu nam govore da je važno jesti voće, ali je li moguće jesti previše voća? Izgleda da jeste, pogotovo ako želite smršavjeti.

Iako je voće puno vitamina, minerala, antioksidanata i vlakana i čini sastavni dio balansirane, zdrave prehrane, ono sadrži i veliku količinu šećera.

Nutricionistica Cynthia Sass smatra da je definitivno potrebno imati mjeru kada je riječ o voću i ne preporučuje da ga jedete u istoj količini kao i povrće.

Ona preporučuje količinu od dvije do četiri porcije voća dnevno, dok jedna porcija čini jednu šalicu nekog sitnijeg voća ili komad voćke veličine lopte za bejzbol.

"Količina voća uvelike ovisi od vaše aktivnosti i individualnih potreba, kao i faktora poput starosti, spola i nivoa tjelesne aktivnosti, ali definitivno treba znati granicu. Voće je puno šećera i ugljiko hidrata, pa tako vrlo lako možete pasti u zabludu da ćete konzumiranjem ove grupe namirnica smršavjeti", objašnjava Sass.

Veliki broj stručnjaka dijeli mišljenje o tome da u povrću možete pronaći sve potrebne hranljive vrijednosti kao i u voću, ali bez šećera. Bilo kako bilo, baš kao i u svemu, i ovdje je potrebna umjerenost.

Potrebno je naglasiti da nije svako voće jednako bogato šećerima i ugljiko hidratima, pa bi, ako pazite na kilograme, onda bilo dobro da izbjegavate voće kao što su banane, grožđe, smokve, mango, trešnje ili sušeno voće poput suhog grožđa ili suhih šljiva. Među kaloričnijim voćem se nalazi i koštunjavo poput badema, oraha, lješnjaka, pa bi i ono svakako trebalo biti konzumirano umjereno.

U izuzetno kalorično voće ubraja se i avokado koji sadrži i dosta zdravih masnoća, pa stručnjaci preporučuju da ga jedete redovno, ali umjereno.

U voće s najnižom kalorijskom vrijednošću ubraja se citrusno voće poput naranči, mandarina, limuna i grejpfruta, šumsko voće (jagode, borovnice, maline, kupine), lubenica, kivi...
Sass savjetuje da se hranite sezonski, odnosno onim voćem koje raste u određenim godišnjim dobima. U susret nam ide ljeto, koje predstavlja idealno vrijeme za lubenice, dinje i bobičasto šumsko voće.

Kopirati
Drag cursor here to close