Stonesi na Kubi

Ja ne mogu svirati ovdje, gospodine Jagger

Lifestyle / Flash | 25. 03. 2016. u 10:09 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rolling Stonesi u petak navečer prvi put sviraju na Kubi, što je još jedan znak ublažavanja restrikcija u komunističkoj zemlji. Ali se jedan kubanski punker, koji je bio u kućnom pritvoru za vrijeme posjeta Baracka Obame, nimalo ne slaže s time. Gorki Aguilla pokazuje na novu kameru postavljenu na stup ulične rasvjete 50 metara od njegova stana. "Promatraju me", kaže.

Gorki je tijekom posjeta američkog predsjednika Baracka Obame bio u kućnom pritvoru, policijska ophodnja stajala je pred njegovim vratima, a hranu su mu morali nositi prijatelji. On je frontmen disidentskog kubanskog punk benda Porno Para Ricardo i već je nekoliko puta bio u zatvoru. Bendu nije dopušteno svirati u domovini. Njihove pjesme pune su pakosnog sarkazma prema vlastodršcima.

Gorki je ljutit na Fidela i Raula Castra. Kada je taj 47-godišnjak s 'piercingom' u nosu čuo da će legendarni Stonesi na Veliki petak prvi put svirati na Kubi bio je žestoko protiv.

"Ja nikada ne bih svirao u zemlji koja krši ljudska prava", rekao je. Misli da će besplatni koncert slavnih Britanaca samo ojačati Castrov režim. Gorki svejedno želi na taj koncert, ali ne može jer bi ga uhitili. Nije li kontradiktorno istodobno se protiviti koncertu i željeti ga pohoditi? "Hobre", odgovara Gorki, "tko ne voli Rolling Stonese?".

Želio bi otići i zaurlati frontmenu Stonesa u lice: "Ja ne mogu svirati ovdje, gospodine Jagger!".
Video snimke njegova benda, osnovanog 1998., snimljene po podrumima i stanovima kruže internetom, ali Kubancima su teško dostupni. Gorkom je dopušteno da surfa internetom dva sata tjedno u švedskom veleposlanstvu što koristi za postavljanje novih pjesama i videa.

"Komunisti su izvještačeni. Nemaju smisla za humor. Zabranit će sve što im izgleda kao odstupanje od onoga što smatraju politički korektnim", rekao je Gorki. Na Kubi svi imaju krov nad glavom, zemlja ima međunarodno priznati obrazovni i zdravstveni sustav, nitko nije gladan, a kriminal je rijedak. Ali sloboda govora ne postoji.

Braća Castro desetljećima su rock smatrali dekadentnom nuspojavom kapitalizma. Mnogi su rockeri 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća završili u radnim logorima. Zabrana vrijeđanja predsjednika Castra ustavna je kategorija. Lia Villares, članica Gorkijeva benda, zabranu suptilno zaobilazi. Nosi majicu s natpisom "Abajo quien tu sabes" (Dole znate s kim). "Diktatori ne vole rock", kaže.

Gorki svako malo proviruje kroz prozor i gleda ima li policije pred zgradom. Uvjeren je da neće biti velikih promjena na Kubi samo zato jer su došli Obama i Stonesi.On će svakako ostati sebi dosljedan. "Ja sam umjetnik koji prkosi ograničenju umjetničke slobode".

Da je na mjestu Micka Jaggera večeras bi s pozornice povikao "Dole diktatura" i zatim zapjevao I Can't Get No Satisfaction, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close