Većina građana BiH vjeruje u neku od teorija zavjera o koronavirusu
Tek četvrtina građana BiH vjeruje u službenu, znanstvutemeljenu teoriju da je koronavirus nastao prirodnim putem

Većina građana BiH vjeruje u neku od teorija zavjera o koronavirusu

Lifestyle / Flash | 10. 06. 2020. u 15:59 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu kontinuiranog ispitivanja uticaja pandemije koronavirusa na stanovništvo Bosne i Hercegovine kompanija Valicon je u prethodnom periodu provela istraživanje te saznala da li populacija u BiH smatra da će doći do drugog vala pandemije koronavirusa i kada, te koji stepen restriktivnih mjera bi se u tom slučaju trebao uvesti.

Pored toga, ispitao se i stav građana BiH u vezi porijekla samog koronavirusa. Istraživanje je provedeno putem Valicon online panela JaZnam.ba na reprezentativnom uzorku za BiH (n=514) online populacije u periodu od 29.05. - 02.06.

Drugi val pandemije je izvjestan smatra 41% građana BiH, dok trećina ne može procijeniti

Gotovo sve restriktivne mjere koje su bile na snazi u BiH su ukinute te se može reći da se život polako vraća u normalu, odnosno u period prije pandemije koronavirusa. Međutim, epidemiolozi sve više nagovještavaju mogućnost pojave novog vala koronavirusa u BiH, a koji bi se mogao desiti u narednom periodu.

U prilog tome ide i blagi porast novozaraženih slučajeva u BiH u posljednjih nekoliko dana.

Upravo, kada je u pitanju pojava novog vala, prema istraživanju kompanije Valicon, građani BiH su dosta podijeljenog mišljenja. Ipak, u najvećem broju (41%) populacija BiH smatra da je drugi val koronavirusa u BiH izvjestan - od toga 11% građana je prilično sigurno u pojavu drugog vala, dok 30% smatra da je vrlo vjerovatno očekivati drugi val pandemije.

Teorije zavjere oko koronavirusa

S druge strane, gotovo četvrtina (23%) ne vjeruje u mogućnost pojave novog vala, dok gotovo trećina građana BiH (31%) nije mogla dati procjenu na ovo pitanje.

Dalje, mlađa populacija (18-29) je optimističnija u prognozi da do drugog vala neće doći, dok su građani sredne životne dobi (30-49) suprotnog mišljenja i smatraju da je drugi val u BiH vrlo vjerovatan. Gledano po entitetima, nema značajne razlike u dobijenim rezultatima.

Među građanima koji vjeruju da bi moglo doći do drugog vala pandemije koronavirusa u BiH, gotovo 40% smatra da će se to dogoditi na jesen - 9. ili 10. mjesec, dok nešto manji procenat, 22% smatra da će drugi val se desiti na zimu - 11. ili 12. mjesec. Jako mali postotak smatra da drugi val možemo očekivati već sada tijekom ljeta ili nekad kasnije tijekom 2021. godine.

U slučaju novog vala gotovo većina smatra da restriktivne mjere trebaju biti identične kao tijekom prvog vala ili čak strožije

Na pitanje kako bi trebale izgledati mjere protiv širenja koronavirusa u slučaju da dođe do drugog vala pandemije, građani BiH su također podijeljenog mišljenja.

Pa tako gotovo podjednak postotak (skoro četvrtina populacije) smatra da restriktivne mjere u slučaju novog vala virusa u BiH trebaju biti identične kao u prvom valu ili čak strožije.

Ostatak stanovništva je mišljenja da mjere trebaju biti blaže nego u prvom valu (17%) ili da trebaju biti minimalne (15%). Zanimljivo je da skoro 13% populacije smatra da ne treba uvoditi nikakve posebne mjere u slučaju novog vala koronavirusa.

U slučaju drugog vala, mlađa populacija (18-29) je sklonija mišljenju da mjere treba pooštriti, dok populacija srednje životne dobi, te oni stariji od 50 godina, priželjkuju blaže mjere nego u prvom valu.

S obzirom na to da je upravo populacija srednje životne dobi (roditelji maloljetne djece) i stariji od 50 godina bili i najviše “pogođeni” restriktivnim mjerama tijekom vrhunca pandemije (zabrana kretanja za najmlađe, te za starije od 65) dobiveni rezultati su očekivani.

Gledano na nivou entiteta, građani Federacije BiH značajno više smatraju da je potrebno uvesti identične mjere kao u prvom valu za razliku od građana Republike Srpske koji su skloniji stavu da, ako dođe do drugog vala pandemije, mjere trebaju biti blaže.

Kako je ublažavanje restriktivnih mjera došlo značajno kasnije u Republici Srpskoj (ukidanje policijskog sata, zabrana kretanja za mlađe i starije) sasvim je očekivan stav građana RS-a da restriktivne mjere trebaju biti blaže ako dođe do novog vala.

Više od polovice bh građana vjeruje u neku od teorija zavjera o koronavirusu, a trećina misli da je virus nastao u wuhanskom laboratoriju

Kompanija Valicon je htjela dodatno ispitati stavove i mišljenje javnosti po pitanju porijekla novog koronavirusa. Prema dobivenim rezultatima, gotovo četvrtina građana ili 24% vjeruje u službenu, naučno utemeljenu teoriju odnosno da je koronavirus prirodan virus te da je prešao sa životinje na čovjeka i počeo se širiti kao i ostali virusi.

Ipak, većina je sklona vjerovanju nekoj od popularnih teorija zavjere o koronavirusu:

 

    • Trećina ili 32% građana smatra da je koronavirus nastao u Wuhanu u laboratoriju. Od toga 14% smatra je virus kreiran u laboratoriju u Wuhanu i namjerno pušten, 12% je mišljenja da je virus prirodan te da je izašao iz laboratorija u Wuhanu nenamjerno, uslijed ljudske pogreške dok 6% tvrdi da je virus prirodan i da je namjerno pušten iz laboratorija.
    • 11% bh populacije smatra da Bill Gates, u suradnji s farmaceutskim kompanijama, stoji iza ove pandemije
    • Određen postotak građana BiH (7%) smatra da koronavirus uopće ne postoji dok jako mali postotak (3%) vjeruje da su za koronavirus odgovorni elektromagnetni valovi iz 5G antena.

 

Izvor:

Istraživanje javnog mnijenja, online reprezentativna anketa na uzorku n=514, 18-65, u periodu 29.05 - 02.06. 2020., Valicon.

Kopirati
Drag cursor here to close