Čudesan svijet

Izložene najotrovnije zmije svijeta

Projekt "Čudesan svijet zmija“ pokrenut je 2013. s izložbom u Zagrebu, a od tada do danas izložba se održava svake godine i ukupno ju je vidjelo oko 80.000 ljudi.
Lifestyle / Flash | 16. 04. 2019. u 09:05 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Kaptol centru otvorena je izložba živih zmija "Najotrovnije zmije svijeta” koja prezentira 40-ak zmija i gmazova iz cijeloga svijeta koje su privatno vlasništvo ljubitelja zmija i gmazova Nevena Vrbanića, javlja Anadolu Agency (AA).

Projekt "Čudesan svijet zmija“ pokrenut je 2013. s izložbom u Zagrebu, a od tada do danas izložba se održava svake godine i ukupno ju je vidjelo oko 80.000 ljudi. Već četiri godine zaredom izložba je gostovala u Zadru i sada se vraća u Zagreb, u Kaptol centar.  "Čudesan svijet zmija“ jedna je od najvećih privatnih zbirki živih zmija u Europi.

Cilj ove zbirke je približiti ljudima ova fascinantna i često krivo shvaćena bića i educirati javnost, kaže vlasnik gmazova i autor izložbe Neven Vrbanović koji je aktivan s posjetiteljima u pojašnjavanju pojedine vrste, kao i kad treba izvući neku od neotrovnih vrsta zmija iz terarija.

“Za otrovne zmije trebe imati posebne dozvole. Zmijama se bavim od malih nogu, od sedme godine, i imam puno prijatelja u svijetu koji se bave zmijama tako da ih razmjenjujemo i tim putem dolazim do novih vrsta”, kaže Neven.

“Sva sreća da nikada nisam imao neki opasan ugriz. Imao sam ugriz od jako blago otrovnih zmija, imao sam tzv. suhi ugriz od jedne čegrtuše koja pritom nije ispustila otrov tako da mi nikada život nije bio ugrožen”, rekao je.

Na izložbi su izložene neke od najpoznatijih svjetskih zmija poput najveće otrovne zmija na svijetu, kraljevske kobre, čiji je primjerak mužjak Elvis star osam godina i dug skoro četiri metra.

Ali, kraljevski Elvis koji je premješten u veliki stakleni terarij nedavno, sakrio se u bambusu i nije bio spreman za poziranje brojnim posjetiteljima, među kojima je izložbu posjetilo i puno djece.

Posjetitelji maju priliku vidjeti čuvene crne i zelene mambe, gabonsku ljuticu, kobre pljuvačice, razne čegrtuša, boe, pitone i mnoge druge zmije, kao i gila bradavičara, jedinu vrstu otrovnog guštera na svijetu.

Osim zmija, izložene su i dvije vrste varana te Patuljasti kajman, najmanja vrsta krokodila na svijetu.

Izložba je otvorena za sve posjetitelje do 14. lipnja, svakog dana od 10 do 21 sat u Kaptol centru na 1. katu.
Cijene karata za odrasle su 50 kn (6.5 eura), za djecu 30 kn (4 eura), a za najmađe u pratnji roditelja izložba je besplatna.

 

Kopirati
Drag cursor here to close