podizanje svijesti

Izložbom diktata pokazali da disleksija postoji i u bh. društvu

Lifestyle / Flash | 03. 10. 2016. u 17:22 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izložba diktata školske djece, koje je Udruženje za podršku osobama s disleksijom "Vjetar" prikupilo uz pomoć roditelja i prijatelja iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, otvorena je večeras u kafe dijelu knjižare "Buybook" u Sarajevu.

''Cilj izložbe je da ukaže na činjenicu da disleksija postoji i u bosanskohercegovačkom društvu'', istaknuo je Danilo Jovanović iz Udruženja "Vjetar", dodajući da je podizanje svijesti jedan od prvih koraka osnaživanja osoba s disleksijom, ali i skretanja pažnje društva na ovaj problem.

Pojasnio je da će u BiH prvi put biti obilježeni 6. listopad - Međunarodni dan disleksije, kao i Međunarodni tjedan podizanja svijesti o disleksiji u razdoblju od 3. do 9. listopada, s ciljem razvijanja svijesti šire zajednice o problemima s kojima se suočavaju disleksične osobe.

Kako je rekao, akciju obilježavanja pokrenulo je Udruženje "Vjetar", formirano početkom ove godine uz podršku Ministarstva za obrazovanje Žuapnije Sarajevo, Agencije "McCann", Fondacijom "Kriterion" te Izdavačkom kućom "Buybook" i Tiskarom "Green Print".

Tijekom tjedna, između ostalog, najavio je i predavanje "Disleksija - kako prepoznati i pružiti podršku" prof.dr. Mirele Duranović s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, koja je i sama majka djeteta s disleksijom.

Jovanović je napomenuo da im je dosadašnje iskustvo pokazalo da je nivo svijesti o disleksiji u BiH te poznavanje disleksije kao problematike, na vrlo niskom nivou.

Stoga, kaže, i nastoje podignuti svijest o disleksiji i ukazati na to da se ne radi o bolesti već različitosti, kao i da se na tom problemu kod djece može raditi u vrlo ranom nivou prepoznavanja, kako bi se ova djeca s poteškoćama u učenju integrirala u društvo.

Inače, disleksija je različitost koja čini teškim sticanje i korištenje vještina čitanja i pisanja. Neurološkog je porijekla i nema povezanosti između razine inteligencije i njene prisutnosti.

Procjenjuje se da svako 10. dijete u svijetu pati od disleksije.

Kopirati
Drag cursor here to close