sv. Ilija

Izlet na prelijepi Pelješac

Autobus polazi u svitanje nakon dvije granice i otprilike sat i po vožnje u Neumu pravimo kratku pauzu za kavu i buđenje.
Lifestyle / Flash | 12. 03. 2020. u 08:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već tradicionalno i po starom dobrom običaju, HPD Prenj 1933 Mostar u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Mostar, građane iz ustaljene svakodnevice vodi na poluotok Pelješac i njegov najveći vrh Sv. Iliju (961). Sveti Ilija (Sveti Ilija, 961 m) je najviši vrh i najpoznatija planinarska destinacija na Pelješcu, nalazi se na zapadnom kraju poluotoka. Masiv oko vrha Sv. Ilije proteže od sjeveroistočne do jugozapadne obale poluotoka, te je 6,5 km dug i oko 2,5 km širok.

''Autobus polazi u svitanje nakon dvije granice i otprilike sat i po vožnje u Neumu pravimo kratku pauzu za kavu i buđenje. Nastavljamo dalje pokraj Malostonskog zaljeva, preko Stona, pa kroz mala mjesta u unutrašnjosti Pelješca, Proći ćemo serpentinama iznad Trstenika odakle se pruža veličanstven pogled na uvalu, more i Mljet. Preko Kapetanskih okuka (tzv. Kapetana) spustit ćemo se do Orebića i produžiti do malog mjesta Perna odakle kreće naš uspon'', poručili su organizatori.

Penjući se od mora prema vrhu pogled će nam obuhvaćati sve širi krajolik; Orebić i njegovu pitoresknu okolinu, te otok Korčulu i otočiće koji su se kao biseri rasuli po moru od Korčule do Orebića. Dalje dio staze se penje kroz šumu sve do Planinarskog doma.

Planinarski dom je sagrađen od kamena i nalazi na točno 800 metara nadmorske visine. Tu kućicu je 1908 g. dao sagraditi Nadvojvoda Karlo von Habsburg, zbog lova na čaglje, te je tom prilikom napravljen put iz zaseoka Urkunići, kao i pojilo za životinje. (Planinarenje.hr).

''Nakon kratkog predaha nastavljamo dalje sve do samog vrha. Sam vrh je obilježen manjim drvenim križom oko kojeg je veća gomila kamenja – ostaci kapelice Sv. Ilije iz 17 stoljeća. Na stijeni je ugrađena ploča na kojoj je ispisano ime vrha i nadmorska visina. Uz to, tu je ugrađen i metalni planinarski žig u tuljac sa upisnom knjigom posjetitelja. (Planinarenje.hr)

Ako nam vjetar i oblaci budu skloni, vidik će nam se otvoriti prema malom mjestu Duba Pelješka koje se smjestilo podno Ilije, otok Hvar, Biokovo i mjesta podno Biokova kao što je Gradac. Grijat će nas sunce i šibati morski vjetrovi, uživati ćemo zraku u kom se miješaju mirisi mora i ljekovitog bilja, jedino zrak na Pelješcu ima taj specifični miris, kao nigdje drugo u Dalmaciji.

Silazimo najprije do Planinarskog doma, tu ćemo se se svi okupiti. Zatim idemo lijevo drugom stazom, najprije blago silazimo u šumu da bi se popeli na greben sa kojeg se pruža pogled na Orebić i cijeli Korčulanski arhipelag, Tu ćemo napraviti predah za jednu zajedničku fotografiju. Nastavljamo dalje preko sipara, pa se serpentinama se spuštamo kroz usjek između vrhova Vižanjica s desne i Kabla s lijeve strane,ući ćemo u visoku borovu šumu, na izlazu iz usjeka opet uživamo u predivnom pogledu na Orebić, Staza dalje vodi kroz makiju i sitno raslinje sve do zaseoka Ruskoviči. Od Ruskovića se spuštamo pravo na rivu u Orebiću gdje u kafićima uz more pijemo kavu i uživamo u zalasku sunca i pogledu na Korčulu.

Staza nije tehnički zahtjevna, ali jeste kondiciono i fizički jer krećemo od mora sa 0 m penjemo se na 961 m i opet spuštamo sve do mora. Oni, pak, čije noge nisu dovoljno izdržljive da bi mogli ići na vrh, mogu nam se također pridružiti i provesti divan dan uživajući u šetnjici uz more, a mogu se i barkom odvesti do Korčule, bitno je samo pri prijavi naglasiti da ne idu na vrh kako bismo sve dobro isplanirali. Svi ste dobro došli!'', stoji u obavijesti organizatora.

Više informacija o izletu i načinu prijave potražite na službenim stranicama planinarskog društva.

 

Kopirati
Drag cursor here to close