490 m nadmorske visine

Izgrađen najviši stakleni vidikovac u Turskoj: Očekuje se 100.000 turista godišnje

Lifestyle / Flash | 10. 12. 2015. u 11:45 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Turskoj je izgrađena najviša staklena terasa, vidikovac na stijenama Sikildim u Artvinu na sjeveroistoku zemlje, a nakon otvorenja naredne godine se očekuje da godišnje u spektakularnoj panorami sa te terase uživa po 100.000 turista, javlja Agencija Anadolija.

Vidikovac u kanjonu Nacionalnog parka Hatila je izgradila Direkcija za zaštitu okoliša i nacionalnih parkova, koja djeluje pod okriljem turskog Ministarstva šumarstva i vodoprivrede.

Resorni turski ministar Veysel Eroglu je najavio da će vidikovac biti otvoren za posjete početkom naredne godine i da će donijeti značajan impuls turističkom razvoju te regije.

Staklena terasa površine 50 metara kvadratnih je smještena na stijeni Sikildim, sa koje se pruža spektakularan pogled dolinom Nacionalnog parka Hatila kroz koji protiče istoimena rječica.

Nalazi se na nadmorskoj visini od 490 metara i 220 metara iznad rječice Hatila.

''Sami dolazak na terasu montiranu na stijeni izaziva erupciju adrenalina koji je karakterističan za ekstremne sportove. Očekujemo da nakon otvaranja terase, Nacionalni park godišnje posjećuje po 100.000 turista. Nastavit ćemo investirati u prirodne ljepote naše zemlje. Moramo čuvati ovakva mjesta, bez skrnavljenja okoliša, a to će donijeti veće turističke prihode“, kazao je Eroglu.

Kopirati
Drag cursor here to close